Fokus

Pokret otpora u Panjširu tvrdi da je uspešno odbio napad: Talibani izgubili osam boraca

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews RS

31/08/2021

-

12:14

Pokret otpora u Panjširu tvrdi da je uspešno odbio napad: Talibani izgubili osam boraca
Pokret otpora u Panjširu tvrdi da je uspešno odbio napad: Talibani izgubili osam boraca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su izgubili osam boraca u sukobima sa snagama u dolini Panjšir, rekao je danas portparol pokreta otpora u ovoj avganistanskoj pokrajini Fahim Dašti. S druge strane, portparol talibana u Avganistanu Zabihulah Mudžahid je na pitanje za tu provinciju koja jedina nije pod kontrolom talibana kazao da se ne radi o velikom problemu i da su trupe talibana okružile tu provinciju sa četiri strane.

Dašti je saopštio da su se borbe vodile juče na zapadnim prilazima doline Panjšir, gde su talibani napali položaje Nacionalnog pokreta otpora (NRF), grupe lojalne lokalnom lideru Ahmadu Masudu, prenosi Rojters.

Dašti je rekao da je napad, koji je možda bio test za mogućnosti odbrane doline, odbijen i da je osam pripadnika talibana ubijeno, a isto toliko ranjeno, dok su dva pripadnika snaga NRF povređena u sukobima.

Ahmad Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, vođe Tadžika kojeg su devedesetih godina ubili talibani, u provinciji Panjšir je okupio nekoliko hiljada pristalica, sastavljenih od lokalnih milicija i ostataka jedinica vojske i specijalnih snaga.

On je pozvao na pregovore sa talibanima, ali je saopštio i da će se njegove snage odupreti ako njihova provincija bude napadnuta.

Značajne snage talibana prebačene su u to područje, ali su dve strane do sada vodile pregovore i izbegavale su borbe.

Zvaniči portparol talibana u Avganistanu Zabihulah Mudžahid je na pitanje o provinciji Panjir, koja im se suprostavlja, kazao da se ne radi o velikom problemu i da su trupe talibana upravo okružile tu provinciju sa četiri strane.

"Međutim, ne želimo da nastavimo tamo rat. Želimo da dijalogom dođemo do rešenja. Ako u tome ne uspemo, onda ćemo taj problem vojno rešiti", podvukao je Mudžahid.

Od pada Kabula 15. avgusta, Panjšir je jedina provincija koja se uspešno odupire talibanima, dok se i u severnoj provinciji Baghlan neke lokalne grupe sukobljavaju sa talibanskim snagama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet