Fokus

Turska gradi svoj "Pentagon", kompleks će primati 15.000 zaposlenih

Komentari

Autor: Daily Sabah

01/09/2021

-

22:57

Turska gradi svoj "Pentagon", kompleks će primati 15.000 zaposlenih
Turska gradi svoj "Pentagon", kompleks će primati 15.000 zaposlenih - Copyright Twitter

veličina teksta

Aa Aa

Turska je započela izgradnju ogromnog vojnog kompleksa za svoje osoblje iz sektora odbrane, a objekat već mnogi nazivaju "turskim Pentagonom".

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca u ponedeljak, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će novo naselje "uterati strah" neprijateljima Turske, prenosi "Nikkei Asia".

Ceo kompleks će se prostirati na više od 12,6 miliona kvadratnih metara, a predviđeno je da primi do 15.000 zaposlenih, rekao je Erdogan, za lokalni list "Dejli sabah".

Prve fotografije kojima je predstavljen izgled kompleksa pokazuju da će on imati sličnu strukturu prstena poput Pentagona, ali je takođe napravljen i po uzoru na zastavu Turske.

Džinovska zgrada u obliku zvezde služiće kao izložbeni prostor i ulaz u kompleks, dok druga ogromna zgrada u obliku polumeseca obavija otvoreni prostor za ceremonije, navodi "Dejli sabah".

Očekuje se da će kompleks da bude završen u maju 2023. godine i da će ga koristiti osoblje turske vojske i Ministarstva nacionalne odbrane.

Objekat će se nalaziti nedaleko od novog sedišta Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) na putu koji povezuje Ankaru sa provincijom Eskišehir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet