Fokus

Objavljen transkript poslednjeg razgovora Bajdena i odbeglog predsednika Avganistana

Komentari

Autor: Reuters, Jutarnji list

01/09/2021

-

14:31

Objavljen transkript poslednjeg razgovora Bajdena i odbeglog predsednika Avganistana
Objavljen transkript poslednjeg razgovora Bajdena i odbeglog predsednika Avganistana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjem razgovoru između predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovog kolege iz Avganistana Ašrafa Ganija, pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, lideri su diskutovali o vojnoj pomoći i političkoj strategiji, ali nijedan od dvojice predsednika, kako se čini, nije bio svestan onoga što se sprema. To je pokazao transkript njihovog razgovora koji je preneo Rojters.

Kako piše ova agencija, njih dvojica su razgovarala 23. jula i poziv je trajao oko 14 minuta. Već 15. avgusta Gani je otišao iz predsedničke palate, a talibani su ušli u Kabul. Od tog trenutka na desetine hiljada Avganistanaca napustilo je zemlju, a 13 pripadnika američkih vojnih snaga i na desetine avganistanskih civila ubijeno je u samoubilačkom napadu na aerodromu u Kabulu tokom američke vojne evakuacije.

Suština razgovora Bajdena i Ganija svodila se na to da je predsednik SAD nudio vojnu pomoć vladi u Kabulu pod uslovom da sada bivši čelnik Avganistana uveri javnost da ima plan kojim će preuzeti kontrolu nad izrazito napetom situacijom u zemlji.

Bajden je pohvalio avganistanske oružane snage, koje je obučavala i i finansirala američka vlada.

"Očigledno imate najbolju vojsku. Imate 300.000 dobro naoružanih vojnika, koji se znaju boriti, protiv maksimalno 80.000 pobunjenika", rekao je američki predsednik. 

Bilo je to samo nekoliko dana pre nego što je avganistanska vojska počela da se raspada u različitim delovima zemlje, neretko predajući provincijska središta nakon neznatnog ili nikakvog otpora.

profimedia

 

Da je Bajden shvatao da se tok događaja u Avganistanu ne odvija povoljno, ukazuje deo razgovora u kojem poručuje da vlada u Kabulu ima problem "percepcije":

"Ne treba da govorim da je percepcija širom sveta, ali i u delovima Avganistana, da se stvari ne odvijaju dobro u borbi s talibanima. Potrebno je stvoriti drugačiju sliku o stanju stvari, bez obzira je li to istina, ili nije", rekao je Bajdeni dodao da bi bilo dobro kad bi značajni političari u Avganistanu održali zajedničku konferenciju na kojoj bi podržali novu vojnu strategiju.

Novinari Rojtersa smatraju da se iz sadržaja razgovara može zaključiti da Bajden ipak nije očekivao totalni kolaps avganistanske vojske i pad države u ruke talibana koji se dogodio samo 23 dana nakon razgovora s Ganijem.

Šta je rekao Gani

Što se tiče Ganija, on je u razgovoru Bajdenu rekao da veruje da se može postići mir ako se "izbalansira" vojna situacija, ali je i poručio da "moraju brzo da reaguju".

"Suočeni smo s totalnom invazijom od strane talibana, uz punu logističku podršku Pakistana i najmanje 10 do 15.000 međunarodnih terorista" rekao je Gani.

Treba podsetiti i da su u vreme kada su Bajden i Gani razgovarali talibani već kontrolisali oko polovine provincijskih središta, što je bio snažan indikator pogoršanja bezbednosne situacije.

Vlada u Kabulu u javnost je tada puštala obećanja o promeni vojne strategije, s naglaskom na odbranu velikih gradova u kojima živi najviše stanovništva, umesto borbe za ruralne teritorije. Bajden je taj najavljeni zaokret podupirao, tvrdeći da će to promeniti percepciju o stanju u Avganistanu.

Osim ideja o promeni strategije i percepcije, razgovor Bajdena i Ganija ukazao je, kako se navodi, na još jedan od ključnih problema vlasti u Kabulu, a to su unutrašnje političke borbe i sveopšta razjedinjenost.

Kada je Bajden zamolio Ganija da u svoju konferenciju uključi i bivšeg predsednika države Hamida Karzaija, on je to odbio tvrdeći da to ne bi pomoglo.

Komentari (0)

Svet