Fokus

Novi udar na žene u Avganistanu: Bičevima na demonstrantkinje, zabrana za bavljenje sportovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Gardijan

08/09/2021

-

21:37

Novi udar na žene u Avganistanu: Bičevima na demonstrantkinje, zabrana za bavljenje sportovima
Protest - Copyright Tanjug/AP/Wali Sabawoon

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su upotrebljavali bičeve i palice protiv grupe žena koja je protestovala u Kabulu zbog proglašenja privremene vlade u kojoj nema ženskih osoba, preneo je CNN.

Na video-snimcima do kojih je CNN došao, prikazane su žene koje skandiraju "živele žene Avganistana", a neke od njih drže i plakate kojima protestuju protiv nove privremene talibanske vlade.

Takođe, navodi se i da su neke od žena nosile fotografije sa likom trudne policajke koja je ubijena u provinciji Gor, a za čiju smrt talibani tvrde da nisu odgovorni i da je istraga u toku.

Talibanski borci su, osim toga, prema rečima očevidaca tukli i novinare koji su pratili demonstracije.

"Izašli smo na proteste kako bismo se usprotivili nedavnom objavljivanju vlade u kojoj nema  žena", rekla je jedna od učesnica demonstracija.

Kako je dodala, nekoliko žena je "udarano bičem, i govoreno im je da odu svojim kućama, prepoznaju i prihvate emirat".

U planu i zabrana da se žene bave sportom

Kako je preneo Gardijan, talibani će, uprkos obećanjima da pod njihovom vlašću neće biti ugrožene, zabraniti ženama da se bave sportom.

Zamenik čelnika talibanske kulturne komisije, Ahmadula Vasik, rekao je autralijskim medijima da će ženama biti zabranjen kriket, ali i drugi sportovi.

"Neprimereno je da žene igraju kriket, a i nije neophodno. Tokom meča, neki deo tela ili lica mogao bi da bude otkriven, što nije u skladu sa islamom. Živimo u eri medija, biće video-snimaka i fotografija, i ljudi će to gledati", rekao je Vasik.

Dodao je i da islam i Islamski Emirat Avganistana ne odobravaju ženama igranje kriketa ili nekog drugog sporta gde bi ženama mogli da budu otkriveni određeni delovi tela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet