Fokus

Žene u Avganistanu će moći da pohađaju fakultete, ali...

Komentari

Autor: AFP, CNN, Guardian

30/08/2021

-

08:20

Žene u Avganistanu će moći da pohađaju fakultete, ali...
Žene u Avganistanu će moći da pohađaju fakultete, ali... - Copyright AP Photo/Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Ženama u Avganistanu biće dozvoljeno da pohađaju univerzitet i "budu sigurne", sve dok su njihove studije u skladu sa talibanskim tumačenjem islamskog zakona, saopštio je vršilac dužnosti ministra visokog obrazovanja Abdul Baki Hakani, prenosi AFP.

Ipak, Hakani je na skupštinskom skupu vođa plemena i frakcija u Avganistanu istakao da muškarci i žene neće moći zajedno da sede na predavanjima.

"Ljudi u Avganistanu nastaviće svoje visoko obrazovanje u svetlu šerijatskog zakona bezbednosti, ali neće moći da budu u mešovitnom muškom i ženskom okruženju", rekao je on.

On je dodao da talibani nastoje da "stvore razuman islamski nastavni plan i program koji je u skladu sa islamskim, nacionalnim i istorijskim vrednostima i, s druge strane koji može da se takmiči sa drugim zemljama".

Većina škola u Avganistanu već je bila rodno podeljena pre nego što su talibani preuzeli vlast ranije ovog meseca, a prema procenama organizacije Human Rights Watch, dve trećine devojčica u zemlji ne idu u školu.

Kada su talibani prethodno bili na vlasti od 1996. do 2001. godine, ženama i devojčicama je bilo zabranjeno da idu u školu. Grupa je tvrdila da će ubuduće poštovati prava žena prema islamskom zakonu i da se neće svetiti Avganistancima koji su sarađivali sa njihovim neprijateljima.

Međutim, mnogi su skeptični prema iznenadnoj promeni mentaliteta talibana. U nekoliko izveštaja žene iz Avganistana opisale su da grupa nije ispunila svoja obećanja da devojčice mogu pogađati školu. Na primer, pripadnici talibana navodno su pretukli vozača rikše jer je prevozio učiteljicu koja je putovala bez muške pratnje, rekla je jedna žena za CNN.

Osim toga, u nekim regijama koje su zauzeli talibani, ženama i devojčicama već je rečeno da ne mogu da idu u školu ili napuštaju svoje kuće bez muške pratnje, izveštava Gardijan.

 

Komentari (0)

Svet