Fokus

Bolsonaro o kritikovanju Vrhovnog suda: Nisam hteo da napadnem nijednu polugu vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

22:41

Bolsonaro o kritikovanju Vrhovnog suda: Nisam hteo da napadnem nijednu polugu vlasti
Žair Bolsonaro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da nikada nije nameravao da napadne nijednu polugu vlasti u nastojanju da razreši spor sa Vrhovnim sudom, nakon što je ranije ove nedelje kritikovao sudije, javlja Rojters.


Bolsonaro je naveo da njegov povremeni oštar rečnik dolazi "u afektu" i da bi bilo koji problem sa sudijama, trebalo da se reši u sudovima.

Širom Brazila, u utorak, održani su mitinzi podrške Bolsonaru, koji je tada rekao da neće više da se povinuje određenim presudama Vrhovnog suda, produbljujući sukob sa sudstvom, što je uticalo i na brazilsko tržište.

On je kritikovao Vrhovni sud i izrazio sumnju u legitimitet izbora sledeće godine.

Prema zvaničnicima policije na skupu u Sao Paulu se pojavilo oko 120.000 pristalica, daleko od rekordnog Bolsonarovog predviđanja, ali dovoljno da ohrabri predsednika u sukobu sa pravosuđem i Kongresom.

"Ne možemo prihvatiti sistem glasanja koji ne nudi nikakvu sigurnost na izborima. Ne mogu da učestvujem u farsi poput one koju sponzorišu sudovi", poručio je Bolsonaro u Sao Paulu, ponavljajući zahtev za papirnim izbornim listićima.

Kongres i sudovi se opiru Bolsonarovom pokušaju da uvede štampane biračke listiće kao rezervu za sistem elektronskog glasanja, za koji on kaže da je podložan prevarama, dok sud smatra da je sistem transparentan i siguran.

Bolsonaro je u svom obraćaju takođe pojačao kritike na račun Vrhovnog suda zato što je odobrio istrage protiv njega i njegovih saveznika, a to je okarakterisao kao kršenje političkih sloboda.

Sud je ranije odobrio istragu Bolsonarovih savetnika zbog optužbi da su napali brazilske demokratske institucije lažnim informacijama na internetu.

Preporuka za vas

Bunt Brazilaca u 10 fotografija: Bukte protesti protiv Bolsonara, hiljade ljudi na ulicama traži odlazak predsednika

Komentari (0)

Svet