Fokus

Poglavica naredio iskopavanje posmrtnih ostataka Roberta Mugabea

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2021

-

09:01

Poglavica naredio iskopavanje posmrtnih ostataka Roberta Mugabea
Poglavica naredio iskopavanje posmrtnih ostataka Roberta Mugabea - Copyright EPA/AARON UFUMELI

veličina teksta

Aa Aa

Posmrtni ostaci nekadašnje predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea moraju se iskopati i ponovo sahraniti na groblju heroja u Harareu, izjavio je poglavica sela Zvimba.


Poglavica je naredio ekshumaciju i ponovno sahranjivanje ostataka Roberta Mugabea na groblju nacionalnih heroja u Harareu, što bi moglo da obnovi spor oko mesta gde bi trebalo da bude sahranjen bivši predsednik, prenosi Gardijan.

Poglavica Zvimba je izdao naredbu o eksuhumaciji Mugabea nakon što je optužio suprugu pokojnog predsednika Grejs Mugabe da je prekršila lokalni običaj.

EPA/AARON UFUMELI

Mugabe je preminuo 2019. godine

Mugabe, koji je zbačen u puču kojim je Emerson Mnangagva doveden na vlast u novembru 2017. godine, a sahranjen u svom selu Kutama 2019. godine, nakon nedelja spora sa Mnangagvinom vladom oko mesta gde će počivati.

Iako je deo Mugabeovih 37 godina na vlasti bio obeležen nasiljem, lošom ekonomskom politikom i korupcijom, bivši gerilski borac i dalje se poštuje kao lider pokreta otpora, a mnogi u Zimbabveu ga doživljavaju kao nacionalnog heroja zbog njegove uloge sticanju nezavisnosti u ratu protiv kolonijalizma.

Porodica Roberta Mugabea se protivi odluci poglavice Zvimbe i najavljuje žalbu sudu.

Komentari (0)

Svet