Fokus

Sud doneo odluku povodom zahteva Karlosa Šakala: Tražio da mu se skrati jedna od tri doživotne kazne

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

20:16

Sud doneo odluku povodom zahteva Karlosa Šakala: Tražio da mu se skrati jedna od tri doživotne kazne
Karlos Šakal - Copyright AP/Michel Lipchitz

veličina teksta

Aa Aa

Karlosu (Šakalu), levičarskom teroristi koji je izvodio napade širom sveta 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, danas je izrečena kazna doživotnog zatvora za napad na prodavnicu u Parizu 1974. godine, saopštilo je parisko tužilaštvo.


Karlos je proglašen krivim 2017. godine za napad granatom izveden 1974. godine na prodavnicu na pariskim Šanzelizeu, u kome su poginule dve, a povređeno 36 osoba, preneo je Rojters.

Karlos, čije je pravo ime Ilič Ramirez Sančez, rođen je u Venecueli, sada ima 71 godinu i već služi dve doživotne kazne.

Karlos Šakal, venecuelanski terorista koji stoji iza nekih od najvećih napada 1970-ih i 1980-ih godina, zatražio je od suda u Parizu da mu se smanji jedna od tri doživotne kazne na koje je osuđen.

Karlos Šakal, čije je pravo ime Iljič Ramirez Sančez, u zatvoru je od 1994. godine. 

Osuđen je na doživotne kazne zbog napada granatom u Parizu 1974. godine kada je poginulo dvoje ljudi, ubistva dva policajca i policijskog doušnika 1975, i serije bombardovanja u Parizu i Marselju 1982. i 1983. godine, kada je 11 ljudi poginulo i više od deset povređeno.

Odluka je doneta nakon što je tražio da mu se skrati poslednja doživotna kazna za koju je osuđen, ona za napad iz 1974. godine.

Nadimak "Šakal" dobio je od britanskog "Gardijana", kada je jedan dopisnik ovog lista blizu mesta gde se Sančez skrivao video roman "Dan šakala" Frederika Forsajta.

Što se tiče ovoga "Karlos", tako je, jednostavno, sam sebe nazvao.

 

Komentari (0)

Svet