Fokus

Gardijan: Britanske snage odgovorne za smrt skoro 300 civila u Avganistanu, najmlađa žrtva imala tri godine

Komentari

Autor: Gardijan

23/09/2021

-

20:31

Gardijan: Britanske snage odgovorne za smrt skoro 300 civila u Avganistanu, najmlađa žrtva imala tri godine
Kabul - Copyright Tanjug AP/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanske snage povezane su sa smrću 86 dece i više od 200 odraslih civila tokom sukoba u Avganistanu.

Prema podacima Ministarstva odbrane, najmlađa žrtva imala je tri godine, prenosi Gardijan.

Otkriveno je da je jednoj porodici dodeljeno 4.233,60 funti nakon smrti četvoro dece koja su greškom "pogođena i ubijena" u incidentu u decembru 2009. godine.

Zanimljivo je da su neke od uplata iznosile manje od nekoliko stotina funti. U februaru 2008. jedna porodica je primila 104,17 funti nakon potvrđenog smrtnog slučaja i oštećenja imovine u provinciji Helmand, dok je drugoj nadoknađeno 586,42 funte za smrt njihovog desetogodišnjeg sina.

"Svaka smrt civila je tragedija i Velika Britanija nastoji da  smanji rizik od civilnih žrtava kroz rigorozne procese ciljanja, ali se taj rizik nikada ne može u potpunosti ukloniti", rekao je portparol Ministarstva odbrane.

Podatke je prikupila dobrotvorna organizacija iz Londona - Akcija protiv oružanog nasilja (AOAV), koja je pregledala spise i dnevnike nakon povlačenja zapadnih snaga iz Kabula.

Istraživanja o civilnim žrtvama u toj zemlji dodatno su postala aktuelna nakon što su SAD priznale da je prošlog meseca u napadu bespilotnom letelicom poginulo 10 osoba, uključujući sedmoro dece.

Napravljena je "strašna greška", rekao je tada general Kenet Mejenzi, komandant Centralne komande SAD, izajvljujući "saučešće porodici i prijateljima ubijenih".

AOAV procenjuje da je 20.390 civila ubijeno ili povređeno od strane međunarodnih i avganistanskih snaga tokom 20-godišnjeg sukoba - iako je to trećina od broja koji su ubili talibani i drugi pobunjenici. Ukupno je u tom periodu poginulo i 457 britanskih vojnika, preneo je "Gradijan".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet