Fokus

Talibani traže da se obrate na Generalnoj skupštini UN

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

23:08

Talibani traže da se obrate na Generalnoj skupštini UN
Ujedinjene nacije - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su zatražili da se obrate svetskim liderima pred Ujedinjenim nacijama, a za tu priliku odredili su njihovog portparola u Dohi Suhaila Šahina, koji bi bio avganistanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, prenosi danas Rojters.

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki zatražio je pismeno od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se njihov predstavnik pojavi u Njujorku.

Mutaki je zamolio da Šahin govori tokom godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se završava u ponedeljak 27. septembra.

Portparol Gutereša Fahran Hak potvrdio je da je Mutaki poslao pismo, a Rojters dodaje da ovim potezom počinje "obračun" talibana sa Gulamom Isačajem, ambasadorom svrgnute vlade Avganistana.

Hak je rekao da su rivalski zahtevi za mesto Avganistana u Ujedinjenim nacijama poslati telu sačinjenom od devet članova, među kojima su predstavnici SAD, Kine i Rusije.

Međutim, to telo se neće sastati pre ponedeljka, tako da je pod znakom pitanja da li će talibani uopšte stići da se obrate svetskim liderima.

Značajan korak ka priznanju islamističke grupe

Ukoliko UN eventualno prihvati da se talibanski ambasador obrati to bi bio značajan korak islamističke grupe ka međunarodnom priznanju, čime bi se možda "otključala" neophodna sredstva za urušenu avganistansku ekonomiju.

Gutereš je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Inače, u pismu talibani navode i da je misija Isačaja "završena i da više ne predstavlja Avganistan", dodao Hak.

Dok se ne donese drugačija odluka, Isačaj, međutim, ostaje predstavnik ambasade, tako bar kažu pravila Generalne skupštine.

Zasad je on na rasporedu da se obrati poslednjeg dana sastanaka 27. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet