Fokus

Bajden u Generalnoj skupštini UN: Svet je na prekretnici, SAD ne žele novi Hladni rat

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

18:11

Bajden u  Generalnoj skupštini UN: Svet je na prekretnici, SAD ne žele novi Hladni rat
Džo Bajden na otvaranju debate Ujedinjenih Nacija - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija poručio da je svet na prekretnici i da se mora brzo raditi na rešavanju nagomilanih problema pandemije, klimatskih promena i kršenja ljudskih prava.

Bajden nije direktno pomenuo Kinu, međutim, potvrdio je da postoji zabrinutost zbog povećanih tenzija između dve nacije i naglasio da "SAD ne žele novi Hladni rat", preneo je AP.

Kada je reč o klimatskim promenama, Bajden je u Njujorku rekao da će raditi na tome da Kongres udvostruči pomoć zemljama u razvoju kako bi se izborile sa klimatskim izazovima, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"U aprilu saopštio sam da će SAD udvostručiti finansijska sredstva kako bi pomogle zemljama u razvoju koje se bore sa klimatskom krizom. Danas ponosno mogu da kažem da ćemo raditi sa Kongresom da udvostručimo taj iznos još jednom, čime bi SAD postale svetski lider u finansiranju u oblasti klime", dodao je Bajden.

Bajden je doputovao u Njujork u ponedeljak uveče gde se sastao sa oko 100 šefova država u sedištu UN. Posle govora u utorak, na marginama Generalne skupštine će se sastati sa australijskim premijerom Skotom Morisonom a po povratku u Vašington biće domaćin britanskom premijeru Borisu Džonsonu na razgovorima u Beloj kući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet