Fokus

"Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron, istraga u toku

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

10:38

"Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron, istraga u toku
"Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron, istraga u toku - Copyright EPA/ABIR SULTAN

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola" slučajno je oborio izraelski vojni dron tokom nedavnih borbi sa Hamasom u pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage lokalnim medijima.


Kako je za izraelski dnevnik "Haarec" rekao portparol izraelske vojske, "Gvozdena kupola" je pogodila dron "Skajlark" i istraga o incidentu je u toku.

Bespilotne letelice "Skajlark" su male bespilotne letelice koje je izgradio Elbit Sistems, izraelska međunarodna odbrambena firma, a koristi ih jedinica "Skaj Rajder" artiljerijskog korpusa izraelskih odbrambenih snaga za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije, preneo je Biznis insajder.

"Haarec" je izvestio da su izraelske odbrambene snage zabrinute zbog incidenta vezanog za prijateljsku vatru, jer on dovodi u pitanje da li su one sposobne da se bore duži vremenski period bez nanošenja štete sopstvenim snagama.

"Gvozdena kupola" dizajniran za presretanje raketa

Izraelska "Gvozdena kupola" je sistem PVO kratkog dometa dizajniran za presretanje raketa, artiljerije i minobacača.

Sistem se koristi od 2011. godine i cilj mu je da smanji žrtava raketnih napada na izraelske gradove.

"Gvozdenu kupolu" su dizajnirale i razvile izraelske odbrambene kompanije Rafael advensd difens sistems i Izrael erospejs industris, uz američku podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet