Fokus

Američki general o razgovorima sa Pekingom: "Nisam uzurpirao vlast već pokušao da smirim tenzije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/09/2021

-

13:48

Američki general o razgovorima sa Pekingom: "Nisam uzurpirao vlast već pokušao da smirim tenzije"
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili, čvrsto je branio svoju odluku da telefonom razgovara sa kineskim kolegom Lijem Zuočengom, nakon što su republikanci zahtevali njegovu ostavku.


On je razgovor sa kineskim generalom Lijem nazvao "pokušajem da se smire tenzije sa Pekingom", a ne da "uzurpira vlast", preneo je Rojters.

"Nijednog trenutka nisam pokušavao da utičem na bilo kakav proces, uzurpiram vlast ili da uzdignem sebe u komandnom lancu", rekao je Mili pred Vojnim komitetom Senata.

Podsetimo, u novoj knjizi "Peril" se navodi da je u poslednjim mesecima administracije Donalda Trampa, vrhovni američki general toliko strahovao od poteza predsednika i da bi oni mogli da izazovu rat sa Kinom da je preduzimao hitne akcije za sprečavanje oružanog sukoba. Načelnik generalštaba Mark Mili je dva puta zvao Peking kako bi ih uverio da Tramp nema nameru na napadne Kinu.

Prvi poziv dogodio se 30. oktobra 2020. godine, četiri dana pre izbora na kojima je pobedio Trampov rival Džo Bajden, a drugi se dogodio 8. januara 2021. godine, dva dana nakon haosa na Kapitolu.

Svoju treću knjigu o Donaldu Trumpu napisao je veteran afere Votergejt Bob Vudvord sa koautorom Robertom Kostom, kolegom takođe reporterom "Vašington Posta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet