Fokus

Rusija razmatra ambicioznije klimatske ciljeve kako bi smanjila emisiju gasova sa efektom staklene bašte

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2021

-

16:18

Rusija razmatra ambicioznije klimatske ciljeve kako bi smanjila emisiju gasova sa efektom staklene bašte
Rusija razmatra ambicioznije klimatske ciljeve kako bi smanjila emisiju gasova sa efektom staklene bašte - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija razmatra ambicioznije klimatske ciljeve koji bi omogućili znatno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ali ne i dostizanje karbonske neutralnosti do 2050, pokazuje nacrt vladinog dokumenta u koji je uvid imala agencija Rojters.


Ova zemlja, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa, pod pritiskom je da podigne svoje klimatske ciljeve uoči samita UN o klimatskim promenama u Glazgovu koji počinje krajem meseca.

Evropska unija, Britanija i Italija su zatražile prošle su nedelje od Rusije da se obaveže da će do 2050. godine postići neto nultu emisiju ugljen-dioksida.

Novi ruski nacrt plana, koji vlada još nije odobrila, predviđa smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 79 posto do 2050, prema glavnom scenariju "ciljeva", a kao jedan od faktora na koji se računa je rastuća moć ruskih šuma da apsorbuju ugljenik.

List Komersant je izvestio da se u nacrtu predviđa da Rusija dostigne ugljeničnu neutralnost 2060. ili ranije. To se ne pominje u nacrtu u koji je Rojters imao uvid.

O ovom planu se diskutovalo na sedmici vlade u utorak, kojoj je predsedavao predsednik Vladimir Putin, rekao je jedan izvor britanskoj agenciji pod uslovom da ostane anoniman, i dodao da će nacrt sigurno biti dodatno modifikovan.

Nije poznato hoće li Putin biti u Glazgovu

Putin, koji još nije saopštio da li će prisustvovati konferenciji u Glazgovu, kaže da su klimatske promene pretnja, ali da mere za borbu protiv njih ne smeju da se politizuju i da prelazak na zeleniju energiju treba da bude "nežan".

On je juče ocenio da su zelena energetska tranzicija i mala ulaganja u industriju vađenja energenata krivi za, kako je rekao, "histeriju i izvesnu pometnju" na evropskim tržištima gde cene energije munjevito skaču, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet