Fokus

Imenovana prelazna vlada u Gvineji, nominacija objavljena čitanjem dekreta na televiziji

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

11:31

Imenovana prelazna vlada u Gvineji, nominacija objavljena čitanjem dekreta na televiziji
Imenovana prelazna vlada u Gvineji, nominacija objavljena čitanjem dekreta na televiziji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta u Gvineji imenovala je Mohameda Bivagija, diplomatu i finasijskog eksperta, za premijera koji će predsedavati privremenom vladom tokom tranzicije u demokratsko uređenje nakon što je u septembru došlo do puča.


Bivagi (68) je sestrić Diala Telija, priznatog gvinejskog diplomate koji je bio prvi generalni sekretar Organizacije afričkog jedinstva, prethodnika Afričke unije, a ubio ga je režim diktatora Ahmeda Seku Turea 1977. godine.

Njegova nominacija objavljena je dekretom koji je pročitan na nacionalnoj televiziji, a kako je saopšteno, vlada koju će predvoditi nadgledaće tranziciju čije precizne konture tek treba da budu definisane, prenosi Rojters.

Pukovnik Mamadi Dumbuja, vođa puča kojim je 5. septembra svrgnut predsednik Alfe Konde, položio je zakletvu u petak kao privremeni predsednik i obećao da će organizovati slobodne i transparentne izbore, ali nije rekao kada.

Puč protiv Kondea je četvrti u Zapadnoj i Centralnoj Africi od prošle godine, nakon dva u Maliju i jednog u Čadu.

Konde (83) je svrgnut nakon što je obećao stabilnu demokratiju, ali je nasilno ućutkao protivnike, nije uspeo da smanji siromaštvo, a prošle godine je odlučio da promeni Ustav i da se kandiduje za treći mandat na vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet