Fokus

Predsednica: Niko ne može da primora Tajvan da prihvati put Kine

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2021

-

09:15

Predsednica: Niko ne može da primora Tajvan da prihvati put Kine
Predsednica: Niko ne može da primora Tajvan da prihvati put Kine - Copyright Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan će nastaviti da jača svoje odbrambene kapacitete kako bi se osiguralo da to ostvo niko ne može da primora da prihvati put koji je odredio Peking, a koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju, izjavila je tajvanska predsednica Cai Ing Ven.

Tajvan je pod stalnim vojnim i političkim pritiskom da prihvati vladavinu Pekinga i stavi se pod suverenitet Kine, ali je suočen i sa čestim upadim kineskog ratnog vazduhoplovstva u zonu dejstva tajvanske PVO, prenosi Rojters.

Kineski predsednik Si Ðinping obećao je u subotu da će ostvariti "na miran način ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom i nije direktno pomenuo primenu vojne sile.

Ipak, usledila je oštra reakcija Tajpeja u kojoj se ističe da samo građani Tajvana mogu odlučivati o budućnosti Tajvana.

Obraćajući se na skupu upriličenom povodom Dana državnosti, Cai je izrazila nadu da će se tenzije u Tajvanskom moreuzu smiriti i ponovila da Tajvan neće "delovati ishitreno".

"Neka niko ne gaji apsolutno nikakve iluzije da će narod Tajvana popustiti pod pritiskom. Nastavićemo da jačamo našu nacionalnu odbranu i pokazujemo svoju odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji je zacrtala Kina, a koji ne nudi ni slobodan ni demokratski način života", rekla je ona u govoru ispred predsedničke palate u centru Taipeja.

Kina je Tajvanu ponudila model autonomije "jedna zemlja, dva sistema", slično Hongkongu, ali su sve velike tajvanske stranke to odbacile, posebno nakon kineskog prevrata i gušenja sloboda u bivšoj britanskoj koloniji.

Cai je ponovila ponudu da se razgovara sa Kinom na osnovu pariteta, iako iz Pekinga nije usledio neposredan i direktan odgovor.

Zvanični Peking ne priznaje tajvansku vladu i odbija saradnju sa predsednicom Cai nazivajući je "separatistom koja odbija da prizna da je Tajvan deo jedne Kine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet