Fokus

Žene oduzete od majki u Kongu tuže Belgiju za zločine protiv čovečnosti

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2021

-

23:34

Žene oduzete od majki u Kongu tuže Belgiju za zločine protiv čovečnosti
Tanjug/AP/Francisco Seco - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Pet žena koje su rođene u Kongu dok je država bila pod belgijskom vlašću, oduzete su od svojih majki i odvojene od afričkih korena, a sada tuže Belgiju za zločine protiv čovečnosti.

Lea Tavares Mujinga, Monika Bintu Bingi, Noel Verbeken, Simon Ngalula i Maria-Hose Loši nadaju se da će Belgija konačno priznati svoju odgovornost za patnju koju trpi hiljade dece mešovite rase, poznatih kao "metis". Oni su oteti iz porodica, a belgijske vlasti koje su vladale tim područjem od 1908. do 1960. smestile ih u verske institucije i domove.

Njihov slučaj razmatra briselski sud, prenosi Euronews pisanje AP-a. Žene su rođene između 1945. i 1950. godine, a podnele su tužbu prošle godine usled rastućih zahteva da Belgija preispita svoju kolonijalnu prošlost.

Nakon protesta protiv rasne nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama, u Belgiji je oskrnavljeno nekoliko statua bivšeg kralja Leopolda II, koji je okrivljen za smrt miliona Afrikanaca tokom belgijske kolonijalne vladavine, dok su neke statue uklonjene.

Tokom 2019. belgijska vlada se izvinila zbog uloge države u oduzimanju hiljada beba od afričkih majki. I prvi put u istoriji zemlje, kralj je prošle godine izrazio žaljenje zbog nasilja koje je izvršila bivša kolonijalna sila.

Advokati žena koje su podnele tužbu naveo je da su one imale između dve i četiri godine kada su odvedene od majki na zahtev belgijske kolonijalne uprave, u saradnji sa lokalnim katoličkim crkvenim vlastima.

Prema pravnim dokumentima, u svih pet slučajeva očevi nisu vršili roditeljska ovlašćenja, a belgijska administracija je porodicama pretila odmazdom, ukoliko im ne daju decu.

Deca su smeštena u provinciju Kasai, u okviru verske misije u Katendi, sa časnim sestrama. Tamo su živeli sa još 20-ak devojaka mešovitih rasa i siročadi starosedelaca u veoma teškim uslovima.

Prema rečima advokata, strategija Belgija imala je za cilj sprečavanje međurasnih zajednica i izolaciju "metis" dece, poznatom i kao "deca srama", kako bi se osigurali da kasnije u životu neće tražiti vezu sa Belgijom. Kako stoji u dokumentima, nakon sticanja nezavisnosti, decu su napustili i vlasti i crkva, te su neka od njih su bila izložena seksualnom nasilju.

Žene koje su podnele tužbu traže obeštećenje od 50.000 evra.

"Ovo ne radimo zbog novca", rekla je advokat Mišel Hirš. "Želimo zakon koji će biti primenjen na sve, tako da država Belgija prizna sve počinjene zločine i patnju koju trpe deca metisa".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet