Fokus

Bajden na Kapitolu odao počast poginulim policajcima

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

22:11

Bajden na Kapitolu odao počast poginulim policajcima
Bajden na Kapitolu odao počast poginulim policajcima - Copyright Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Na vrhu Kapitol hila, ispred zdanja američkog Kongresa, predsednik SAD Džozef Bajden je rečima "demokratija je opstala zahvaljujući vama" odao danas poštu poginulim policajcima i onima koji su se borili protiv pobune 6. januara ove godine.

Bajden je govorio na memorijalnoj službi posvećenoj pripadnicima bezbednosnih snaga i odao je poštu 491 pripadniku snaga reda poginulim na dužnosti tokom 2019. i 2020. godine.

Stojeći na mestu na kojem je nasilna rulja pokušala da blokira njegov dolazak na mesto predsednika SAD, Bajden je pomenuo 150 policajaca koji su povređeni i petoricu koji su poginuli tokom šestojanuarskih nereda, prenosi AP.

"Pre devet meseci, vaša braća i sestre osujetili su neustavan i u osnovi neamerički napad na vrednosti naše nacije i rezultate izbora. Demokratija je opstala zahvaljujući vama", rekao je Bajden.

Nedavno je predsednik SAD izrazio nadu da još uvek nije kasno da se usvoji sveobuhvatni zakon o reformi policije koji bi podrazumevao i više izvršnih instrumenata u slučajevima kada policajci krše zakon ili prekorače ovlašćenja.

Na današnjem događaju on je izrazio zabrinutost za živote svih pripadnika policije na dužnosti i pomenuo trojicu policajaca koji su ubijeni iz zasede ispred jednog bara u Hjustonu.

Bajden je takođe podsetio na veliki teret koji nose pripadnici snaga reda, ukorio je politički pokret koji se protivi finansiranju policije i najavio da će policija dobiti "više, a ne manje sredstava, tako da može da obavlja svoj posao".

"Sve očekujemo baš od vas i niko, osim vas, nije u stanju da ispuni naša očekivanja. Danas je pakleno biti policajac, mnogo teže nego što je ikada bilo", zaključio je Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet