Fokus

Devojčica iz Ukrajine traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

22:55

Devojčica iz Ukrajine traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta
Ujedinjene nacije - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama predala je pismo 12-godišnje Fajne Savenkove iz ukrajinskog grada Luganska, koja poziva generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pomogne u gašenju ukrajinskog veb sajta Mirotvorets, koji objavljuje lične podatke ljudi, rekao je danas Dmitrij Poljanski, predstavnik Rusije pri UN.


Poljanski je rekao da je pismo Fajne Savenkove prosleđeno i da ona u njemu traži od Gutereša da "pritisne" Ukrajinu da ugasi ekstremistički sajt Mirotvorets, čiju bazu podataka unose "ukrajinski nacionalisti i radikali", piše Tass.

"Ovo nije je sasvim uobičajena praksa za našu misiju, obično prosledimo pisma državnih agencija i građanskih organizacija, ali situacija koja uključuje direktno obraćanje 12-godišnjeg deteta zahteva neposrednu akciju i jasnu, nedvosmislenu kvalifikaciju", rekao je on.

Poljanski je dodao da je kopija pisma poslata Dečijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) i da se nada da čelnici UN neće ostaviti ovaj "nečuveni slučaj" bez pažnje i pravilne procene.

Ranije je zloglasna veb stranica Mirotvorets objavila da je uključila Fejnu Savenkovu u spisak ljudi koji predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine.

Sajt je objavio njene lične podatke, fotografije i snimke njenih objava na internetu, a administratori sajta veruju da Savenkova "učestvuje u anti-ukrajinskim propagandnim događajima". Savenkova je primetila da se "objavljivanjem ličnih podataka dece na ovakvim sajtovima krše dečija prava".

Ona je dodala da ukrajinske vlasti ne reaguju na kršenje prava dece u svojoj zemlji i izrazila nadu da će UN preduzeti mere i da će sajt biti ugašen.

Komentari (0)

Svet