Fokus

Talibani prvi put na konsultacijama o Avganistanu, najavljuju zahteve za pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija/agencije

20/10/2021

-

11:52

Talibani prvi put na konsultacijama o Avganistanu, najavljuju zahteve za pomoć
Talibani prvi put na konsultacijama o Avganistanu, najavljuju zahteve za pomoć - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

veličina teksta

Aa Aa

Treća sesija konsultacija u takozvanom "Moskovskom formatu" o situaciji u Avganistanu održava se danas u Moskvi. Sastanku prisustvuju predstavnici talibana, Kine, Rusije i Pakistana. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je izrazio žaljenje zbog odsustva predstavnika Sjedinjenih Američkih Država na međunarodnim razgovorima o Avganistanu sa talibanima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

 

Američki Stejt department je neprisustvovanje razgovorima u Moskvi opravdao tehničkim razlozima i poručio da planira prisustvo na narednim sastancima.

SAD se neće, "iz logističkih razloga", pridružiti međunarodnim pregovorima o Avganistanu, koje organizuje Rusija, saopštio je američki Stejt department.

"Nećemo učestvovati u pregovorima u Moskvi", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

On je naglasio da SAD podržavaju proces i da su otvorene da učestvuju u pregovorima u budućnosti, prenosi Rojters.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

 

Ocenio je i da je Trojka plus format, koji čine Rusija, SAD, Kina i Pakistan, "efikasan i konstruktivan forum".

Delegaciju talibana predvodi zamenik premijera privremene avganistanske vlade Mula Abdul Salam Hanafi i u njoj se nalazi nekoliko zvaničnika uključujući ministra spoljnih poslova Ahmadulaha Mutakija.

Uoči odlaska delegacije portparol talibana Zabidulah Mudžahid rekao je da će zatražiti od zemalja koje učestvuju na moskovskoj konferenciji da pruže pomoć Avganistanu, posebno u ekonomskim, političkim i diplomatskim pitanjima, piše Tass.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

 

Mudžahid je u utorak naglasio da Avganistan igra važnu ulogu u bezbednosti i stabilnosti regiona, te da talibanska delegacija planira da razgovara o odgovarajućim pitanjima u Moskvi.

"Naravno konferencija će se fokusirati na politička pitanja, kao i na probleme bezbednosti u regionu", rekao je on.

Moskovski format je uspostavljen 2017. godine na osnovu konsultacija između šest država - Rusije, Avganistana, Indije, Irana, Kine i Pakistana.

Prestonica Rusije u martu je bila domaćin konferencije o Avaganistanu, posle koje su Rusija, SAD, Kina i Pakistan objavile zajedničko saopštenje u kojem su pozvale tada zaraćene strane u Avganistanu da postignu mirovni sporazum i obuzdaju nasilje.

Od tada, SAD i saveznici povukli su vojsku iz Avganistana, u kojem su bili prisutni 20 godina, talibani su preuzeli vlast u zemlji, a prethodna vlada je pala.

Lavrov: Najvažnija inkluzivna vlada i poštovanje prava

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas otvarajući sastanak o Avganistanu u "moskovskom formatu" da je sa delegacijom talibana razgovara o ispunjenju njihovih obećanja o formiranju inkluzivne vlade i obezbeđivanju osnovnih prava državljana te zemlje.

Lavrov je istakao da je zadatak postizanja održivog mira u Avganistanu i dodao da garanciju njegovog uspešnog ispunjenja vidi pre svega u formiranju istinski inkluzivne vlade, koja bi trebalo da u potpunosti odražava interese svih, ne samo etničkih, već i političkih snaga zemlje.

Napomenuo je da je "podrška narodnih masa povezana sa kompetentnom socijalnom politikom, kao i poštovanjem osnovnih prava i sloboda gradana", prenosi Interfaks.

Lavrov smatra da nova ravnoteža snaga uspostavljena u Avganistanu s jedne strane "nema alternativu u doglednoj budućnosti", a da s druge strane, nedostatak zvaničnog međunarodnog priznanja, društveno-ekonomski, humanitarni i finansijski izazovi ukazuju na to da se stanje u zemlji ne može nazvati stabilnim.

Upozorio je da terorističke grupe pokušavaju da to iskoriste, kao i da ostaje i problem proizvodnje droge.

"Postoji stvarna pretnja prelivanjem terorističkih i narko-aktivnosti, uključujući one koje se maskiraju u migracijske tokove, na teritoriju susednih zemalja", rekao je Lavrov.

On je naglasio da Rusija poziva talibanski pokret da "strogo sledi liniju sprečavanja bilo koga da koristi teritoriju Avganistana protiv interesa trećih zemalja", o čemu je takođe bilo reči tokom sastanka.

Lavrov je takođe izrazio nadu u postizanje konkretnih sporazuma nakon međunarodnog sastanka u Moskvi i izrzio žaljenje što delegacija SAD ne prisustvuej skupu.

"Nadam se da će SAD ostati spremne da aktivno rade u na pitanju Avganistana i da će se novi specijalni predstavnik se pridružiti daljim koracima, uključujućii praćenje rezultata sastanka moskovskog formata u kontekstu primene sporazuma za koje se nadam se da će danas biti postignuti", poručio je Lavrov.

Komentari (0)

Svet