Fokus

Moskovski format: Upućen poziv za međunarodnu pomoć Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

21:06

Moskovski format: Upućen poziv za međunarodnu pomoć Avganistanu
Talibani i Lavrov - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Učesnici sastanka o Avganistanu u "Moskovskom formatu" pozvali su međunarodnu zajednicu da uputi hitnu ekonomnsku i humanitarnu pomoć toj zemlji, a privremena vlada u Kabulu je potvrdila da čini sve što može da obezbedi bezbednost stanovništvu i da ne proganja nikoga.

U Moskvi je danas održana treća sesija konsultacija u "Moskovskom formatu" o situaciji u Avganistanu, u kojima su učestvovali predstavnici Avganistana i 10 susednih država.

Učesnici današnjih razgovora pozvali su na pružanje hitne humanitarne i ekonomske pomoći zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka, prenosi TASS.

"Uveravam vas da nova avganistanska vlada čini sve što može kako bi osigurala bezbednost zemlje i njenog naroda. Niko nije progonjen na osnovu etničke, verske, jezičke, polne ili druge pripadnosti ili razlike ", poručio je vršilac dužnosti zamenika premijera Abdul Salam Hanafi nakon današnjih razgovora o Avganistanu u "Moskovskom formatu".

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Talibanska delagecija saopštila je da je sastanak u Moskvi bio veoma dobar i produktivan, a da su svi učesnici saglasni da je Avganistanu potreban mir i stabilnost, kao i u pogledu upućivanja humanitarne pomoći u ovu zemlju.

Kako je rekao ministar kulture u talibanskoj vladi Kairula Kairkva, na sastanku je je postignuta visoka saglasnost o tome da Vašington treba da odmrzne račune Centralne banke Avganistana, što su sredstva u iznosu od oko 9,4 milijarde dolara.

"Skoro sve zemlje bile su jednoglasne da SAD moraju da prestanu sa nametanjem finansijskih ograničenja Avganistanu u najkraćem mogućem roku. Sva ta zamrznuta sredstva pripadaju građanima Avganistana, pa Amerikanci nemaju pravo da zamrznu novac", dodao je Kairkva.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu, nakon otvaranja međunarodne konferencije o Avganistanu u "Moskovskom formatu" na kojoj su se talibani pojavili prvi put otkako su u avgustu preuzeli vlast.

Lavrov razgovarao sa talibanima o budućnosti Avganistana

Delegacija talibana razgovarala je o regionalnoj stabilnosti i budućnosti Avganistana sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, potvrdio je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Avganistana Abdul Kahar Balki.


"Danas se delegacija Islamskog emirata Avganistan, koju predvodi zamenik premijera privremene vlade Mula Abdul Salam Hanafi sastala sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i njegovom delegacijom. Strane su vodile značajne razgovore o konstruktivnim odnosima između Kabula i Moskve regionalnoj stabilnosti i boljoj budućnosti Avganistana ", napisao je portparol na Tviteru.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Ranije je TASS izvestio da se Lavrov sastaje sa delegacijom talibana uoči pregovora o Avganistanu u okviru "Moskovskog formata".

Ruski ministar spoljnih poslova apelovao je danas na međunarodnu pomoć Kabulu, nakon otvaranja međunarodne konferencije o Avganistanu u "Moskovskom formatu" na kojoj su se talibani pojavili prvi put otkako su u avgustu preuzeli vlast.

Pakistan, Kina, Iran, Indija i bivše sovjetske države Centralne Azije pridružile su se talibanskim zvaničnicima na sastanku u Moskvi, ali se predstavnici SAD nisu pojavili, zbog, kako su naveli, tehničkih razloga, prenosi agencija Rojters.

U Moskvi se danas održava treća sesija konsultacija u "Moskovskom formatu" o situaciji u Avganistanu u kojima učestvuju predstavnici Avganistana i 10 susednih država.

"Moskovski format" uspostavljen je 2017. godine na osnovu šestostranog konsultativnog mehanizma između predstavnika Rusije, Avganistana, Indije, Irana, Kine i Pakistana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet