Fokus

Prvi slučaj koronavirusa u Tongi, zaražen putnik sa Novog Zelanda

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

11:04

Prvi slučaj koronavirusa u Tongi, zaražen putnik sa Novog Zelanda
Prvi slučaj koronavirusa u Tongi, zaražen putnik sa Novog Zelanda - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

veličina teksta

Aa Aa

Ostrvska država Tonga u zapadnom delu Polinezije prijavila je danas svoj prvi slučaj kovida 19, nakon što je putnik sa Novog Zelanda bio pozitivan.

Tonga je među nekoliko preostalih država u svetu koje su do sada uspele da izbegnu epidemiju koronavirusa. Kao i mnogim njenim susedima, izolacija je pomogla Tongi da ostane bezbedna, ali se sada suočava sa velikim izazovima ako se virus proširi zbog nedovoljno razvijenog zdravstvenog sistema, prenosi AP.

Obližnja država Fidži izbegavala je značajniju epidemiju sve do aprila, kada je delta varijanta prodrla kroz lanac ostrva, zarazivši više od 50.000 ljudi uz najmanje 673 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19.

Premijer Tonge Pohiva Tu'i'onetoa saopštio je u radijskom obraćanju da je putnik bio među njih 215, koji su u sredu stigli letom iz novozelandskog grada Krajstčerča i koji su boravili u izolaciji u karantinskom hotelu.

Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

 

Krajstčerč je mesecima bio bez prisustva virusa do ove nedelje, kada su prijavljena četiri slučaja u zajednici nakon što se stanovnik koji se vraćao, zarazio virusom dok je bio u Oklandu, gde epidemija raste od avgusta.

Zdravstveni zvaničnici Novog Zelanda saopštili su da je putnik za Tongu bio potpuno vakcinisan Fajzerom vakcinom i da je posedovao negativan test pre nego što je otišao, a najavili su da će raditi sa svojim kolegama iz Tonge kako bi potvrdili slučaj i pružili više detalja u narednim danima.

Ministarstvo zdravlja Tonge je istaklo da je nesrećna okolnost što je informacija o slučajevima u Krajstčerču stigla nakon poletanja aviona i saopštilo da su svi radnici na prvoj liniji, uključujući zdravstveno osoblje, policajce i osoblje aerodroma koji su bili na dužnosti kada je avion stigao, takođe stavljeni u karantin nakon što je potvrđen pozitivan slučaj, a da su svi koji rade u blizini vakcinisani.

Smeštena severoistočno od Novog Zelanda, Tonga ima oko 106.000 stanovnika. Prema podacima portala "Our world in data", oko 31 odsto stanovnika ove kraljevine je potpuno vakcinisano, a 48 odsto je primilo najmanje jednu dozu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet