Fokus

Premijerka Novog Zelanda nastavila obraćanje uprkos zemljotresu: Ukidanje strogih mera kada bude 90 odsto vakcinisanih

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

22/10/2021

-

09:08

Premijerka Novog Zelanda nastavila obraćanje uprkos zemljotresu: Ukidanje strogih mera kada bude 90 odsto vakcinisanih
Premijerka Novog Zelanda nastavila obraćanje uprkos zemljotresu: Ukidanje strogih mera kada bude 90 odsto vakcinisanih - Copyright Tanjug/Robert Kitchin/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Novog Zelanda DŽasind Ardern je nakratko zastala dok se obraćala naciji na konferenciji za novinare u vezi sa koronavirusom, u trenutku kada je zemljotres potresao Velington, glavni grad Novog Zelanda, da bi potom nastavila da govori. Ona je poručila je da će ta zemlja prekinuti zaključavanje i stroge mere uvedene zbog pandemije koronavirusa tek kada bude potpuno vakcinisano 90 odsto stanovnika, čime bi ta zemlja postala država sa najviše vakcinisanog stanovništva u svetu.

Do sada je sa obe doze vakcinisano 68 odsto Novozelanđana, a prvu dozu primilo ih je 86 odsto.

Kada se ostvari cilj od 90 postotne potpune imunizacije stanovništva, Novi Zeland će preći na novi okvir zaštite od koronavirusa 19 koji će osigurati izlazak zaključavanja i omogućiti ponovno otvaranje tvrtki i događanja, rekla je Arden.

Ona je najavila da će potpuno vakcinisani ponovo moći da se sastaju s porodicom i prijateljima, da posećuju barove i restorane i da "rade sve što vole uz veću sigurnost".

Velington i obližnja područja je i četvrtak potresao zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali sa epicentrom 35 km jugozapadno od gradića Taumarunui, saopštio je novozelandski centar za geološka istraživanja Geonet, a prenosi agencija Rojters.

Ardern je nakratko zgrabila govornicu kada je počelo podrhtavanje, nasmešila se i obratila se novinaru postavljajući pitanje: “Izvinite, malo odvraćanje pažnje. Da li biste mogli da ponovite to pitanje?“

Ona je novinarima na kraju događaja rekla da zamenik premijera Grant Robertson, koji je takođe bio na sceni, nije bio potpuno ubeđen da je reč o zemljotresu i da je mislio da je to samo jak vetar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet