Fokus

Lideri G20 obećali: Do polovine 2022. godine 70 odsto svetske populacije biće vakcinisano

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

30/10/2021

-

21:53

Lideri G20 obećali: Do polovine 2022. godine 70 odsto svetske populacije biće vakcinisano
Lideri G20 obećali: Do polovine 2022. godine 70 odsto svetske populacije biće vakcinisano - Copyright Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Lideri G20 su u Rimu, na prvom samitu uživo posle dve godine, podržali su i poziv da se produži otpis duga za siromašne zemlje i obećali da će 70 odsto svetske populacije biti vakcinisano protiv koronavirusa do sredine 2022. godine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocenila je da su lideri G20 odobrili istorijski dogovor o novim međunarodnim poreskim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, što će "okončati štetnu trku u smanjivanju poreza" kada je reč o oporezivanju kompanija, prenosi BBC.

Naime, lideri Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta jednoglasno su danas podržali uvođenje globalne minimalne poreske stope, koja ima za cilj da spreči da velike korporacije skrivaju profit u poreskim rajevima, a dogovorili su se i oko davanja većeg broja vakcina protiv korona virusa siromašnijim državama.

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine, a zvanično će biti potvrđena u zaključnoj izjavi G20 u nedelju, rekli su izvori bliski pregovorima u Rimu.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-u, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba da omogući ovim zemljama da, zahvaljujući ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Deo dogovora je u tome da deo poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit, odnosno da porez više ne plaćaju u zemlji u kojoj su zvanično registrirovane.

Predsednik SAD Džo Bajden koji je predlagao da minimalna poreska stopa bude 21 odsto, ipak je izrazio zadovoljstvo usvojenim predlogom, prenosi AP.

"Ovde na samitu G20, lideri koji predstavljaju 80 odsto svetskog BDP, jasno su dali svoju podršku snažnom glonalnom minimalnom porezu. To je više od dogovora o porezu. To je diplomatija koja preoblikuje našu globalnu ekonomiju i koristi našim građanima", naveo je Bajden na Tviteru.

Ukidanje određenih uvoznih taksi izmeđi SAD i EU

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija danas su, na marginama samita Grupe 20 u Rimu, postigli dogovor o postepenom ukidanju uvoznih taksi na čelik i aluminijum, koje je uveo bivši američki predsednik Donald Tramp, a zauzvrat će evropske države ukinuti takse koje su uvele na uvoz raznih američkih proizvoda.

Trampova administracija je 2018. godine uvela takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, uz obrazloženje da strani proizvodi ugrožavaju nacionalnu bezbednost, a više evropskih država je odgovorilo identičnim nametima na uvoz motocikala, burbona, putera od kikirikija, džinsa i mnogih drugih američkih proizvoda.

Sporazum sa Evropljanima danas su objavili savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salivan i ministarka trgovina Đina Rajmondo. Oni su naveli da je dogovoreno da uvozne takse neće odmah biti potpuno ukinute, već će u početku samo izvesne količine čelika i aluminijuma iz Evropske unije moći da se uveze u SAD bez dodatnih nameta, preneo je AP.

"Uspeli smo usaglasimo sporazum po kome će članice Evropske unije ukinuti takse na uvoz američkih proizvoda i obezbedili smo da sve količine čelika koje u SAD stignu iz Evrope moraju u potpunosti da budu proizvedene u Evropi, kazala je Rajmondo. Takse koje je uveo Tramp nanele su štetu evropskim proizvođačima, a u Americi su doveli do poskupljenja čelika, a nisu doprinele otvaranju većeg broja radnih mesta u toj industriji.

Evropska unija je prva napravila korak ka pomirenju, jer je u maju odlučila da ne povećava uvozne takse, kao što je bilo planirano. Tako je, na primer, taksa na uvoz viskija iz SAD ostala 25 odsto, iako je trebalo da bude uvećana na 50 procenata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet