Fokus

Bajden i Erdogan "oči u oči" na samitu G20 - susret u turbulentnom periodu za odnose dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2021

-

09:30

Bajden i Erdogan "oči u oči" na samitu G20 - susret u turbulentnom periodu za odnose dve zemlje
Bajden i Erdogan "oči u oči" na samitu G20 - susret u turbulentnom periodu za odnose dve zemlje - Copyright Tanjug/AP/Kayhan Ozer/Presidential Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden i turski lider Redžep Tajip Erdogan sastaće se danas u Rimu na marginama Samita G20, gde će razgovarati o aktuelnim problemima koji se tiču odnosa dve države.

Iako se očekivalo da će se sastanak održati na Samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, zvaničnici iz američke administracije obavestili su javnost da će sastanak ipak biti održan u Rimu, prenele su agencije.

Sastanak između dvojice lidera dolazi u veoma turbulentnom periodu kada je reč o odnosima Turske i SAD, a problemi se naročito tiču turskog učešća u programu F-35 borbenih aviona.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da je američki predsednik prvi inicirao sastanak s Erdoganom.

"Ako SAD ne želi rešiti pitanje o programu F-35, ili ako to pitanje blokira američki Kongres, Turska će razmotriti druge opcije. One uključuju kupovinu ruskih aviona Su-35 ili Su-57", rekao je Čavušoglu.

Pored razgovora o F-35 programu, sastanak turskog i američkog predsednika obeležiće i druge teme kao što su stanje u Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji, kao i o odnosima Turske s Grčkom zbog spora u istočnom delu Mediterana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet