Fokus

Vrhovni sud SAD odbio zahtev da blokira obaveznu vakcinaciju u Mejnu

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2021

-

09:25

Vrhovni sud SAD odbio zahtev da blokira obaveznu vakcinaciju u Mejnu
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD odbacio je hitnu žalbu zdravstvenih radnika u američkoj državi Mejn da se blokira uvođenje obavezne vakcinacije, koje je stupilo na snagu u petak.

Trojica konzervativnih sudija istakla su svoja neslaganja. Država Mejn ne nudi versko izuzeće radnicima u bolnicama i staračkim domovima koji rizikuju da izgube posao ako nisu vakcinisani, prenosi AP.

Samo Njujork i Roud Ajlend takođe imaju uvedenu obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koji nemaju verska izuzeća.

Oba slučaja su predmet borbi pred sudom, a sud je dozvolio radnicima u Njujorku da traže izuzeće zbog verskih ubeđenja dok sudski proces traje.

Kao što je tipično za hitne žalbe, Vrhovni sud nije obrazložio svoju odluku o Mejnu, ali sudija Nil Gorsač je u iznošenju suprotnog mišljenja za sebe i dvojicu drugih konzervativaca rekao da bi pristao na zahtev zdravstvenih radnika.

Otkaz zbog obavezne vakcinacije

Demokratska guvernerka Dženet Mils rekla je da je zadovoljna što je obaveza ispoštovana, rekavši da je imperativ da bolnice "preduzmu sve mere predostrožnosti da zaštite svoje radnike i pacijente od ovog smrtonosnog virusa".


Savet za slobodu, koji je podneo tužbu, tvrdio je da zastupa više od 2.000 zdravstvenih radnika koji ne žele da budu primorani da budu vakcinisani.

Desetine zdravstvenih radnika odlučile su da daju otkaz, a bolnica u drugom po veličini gradu u Mejnu već je ograničila neke prijeme zbog "akutnog nedostatka" medicinskih sestara, preneo je Glas Amerike.

Međutim, većina zdravstvenih radnika se povinovala obavezi, a stanovnici Mejna generalno podržavaju vakcinaciju. Udruženje bolnica u Mejnu i druge zdravstvene grupe podržavaju ovaj zahtev.

Sprovođenje obaveze počelo je istog dana kada je guverner objavio da je 80 odsto građana Mejna koji ispunjavaju uslove vakcinisano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet