Fokus

Ustavni sud Malija odlučio - pukovnik koji je predvodio puč postaje privremeni predsednik

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

09:50

Ustavni sud Malija odlučio - pukovnik koji je predvodio puč postaje privremeni predsednik
Ustavni sud Malija odlučio - pukovnik koji je predvodio puč postaje privremeni predsednik - Copyright Tanjug/ AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Malija je u petak proglasio Asimija Goitu, pukovnika koji je predvodio vojni puč ove nedelje, privremenim predsednikom države.

Lideri zemalja Zapadne Afrike sutra će se sastati kako bi razgovarali o svrgavanju vlasti u Maliju, što je ugrozilo povratak demokratskog pokreta i moglo bi da ugrozi regionalnu borbu protiv islamskih militanata, prenosi Rojters.

Goita je postao privremeni potpredsednik, nakon što je bio predvodnik puča u avgustu prošle godine, kada je svrgnut predsednik Bubakar Keita. U ponedeljak je naredio hapšenja predsednika Baha Ndoa i premijera Moktara Uana.

Obojica su podneli ostavke u sredu, dok su bili u pritvoru, a kasnije su pušteni na slobodu, piše Rojters.

Sud je presudio da bi Goita trebalo da popuni prazninu koja je nastala nakon podnošenja ostavke Ndoa, kako bi sproveo tranziciju vlasti na civilno društvo i kako bi poneo titulu "predsednik tranzicije, šef države".

Ova presuda postavila je put koji donosi nesuglasice sa Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država (ECOVAS), koja broji 15 zemalja, a koja insistira da tranzicija, koja bi se trebalo da se završi izborima u februaru, i dalje bude vođena civilima.

 

Komentari (0)

Svet