Fokus

Pozdravi iz Škotske: Klimatski samit, zalutali novinar i motori koji se ne isključuju ni dok stoje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

14:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novinar CNN-a, Volf Blicer, objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju iz Škotske uz koju je napisao kako izveštava sa klimatskog samita COP26.

"Izveštavam iz Edinburga u Škotskoj, gde se 20.000 svetskih lidera i delegata okupilo na COP26 klimatskom samitu. Ovo je 26. put da su se okupili da razgovaraju i preduzmu akciju po ovom važnom pitanju", napisao je Blicer. Uz ovaj opis stoji i fotografija na kojoj pozira ispred panorame edinburškog dvorca, i čini se da je sve na svom mestu... uz jednu sitnicu - samit se ne održava u Edinburgu, već u Glazgovu.

Nije jasno kako je moguće da se ovako iskusnom novinaru dogodi takva greška, ali je zato sasvim jasno zbog čega je ovaj potez izazvao reakcije na društvenim mrežama.

Novinar Adam Bjenkov je, tako, na Tviteru odgovorio Bliceru mapom Škotske sa ucrtanim putem od Edinburga do Glazgova, i napisao kako se "nada da mu ovo može pomoći".

Sa naloga koji je parodija na premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, iza kog verovatno stoji neki komičar, Bliceru je stigla šaljiva poruka: "Čini se da imate sve potrebne kvalitete da postanete moj budući ministar spoljnih poslova".

Politikolog Marsel Dirsus je takođe postavio mapu Škotske, ali je na njoj označeno dvadesetak tačaka na kojima piše "Glazgov", kako bi bio siguran da Blicer sledeći put neće promašiti.

Britanski političar Najdžel Faradž je takođe reagovao na Blicerov gaf, napisavši "Čas amatera na CNN-u".

Osim šaljivih poruka na račun Volfa Blicera, korisnici Tvitera su primetili i nekoliko ozbiljnijih stvari u vezi sa samitom COP26.

Tako je velški novinar Kiran Dženkins objavio video-snimak na kom je primetno da dosta automobila koji su dovezli učesnike samita, ispred čekaju uključenog motora - što je u potpunoj suprotsnosti sa onime o čemu se na samitu govori. Ruku na srce, neki od tih automobila bili su na električni pogon, ali to ne umanjuje značaj priče.

Druga stvar koja je ostala zabeležena, jeste to što izraelska ministarka Karina Elharar nije mogla da prisustvuje samitu zbog toga što nije bio dostupan za invalidska kolica.

Detaljnije o temi pogledajte u Kocki Miloša Milića. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet