Fokus

Predsednička garda u napadu ranila 10 mirovnjaka UN u Centralnoafričkoj Republici

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

19:43

Predsednička garda u napadu ranila 10 mirovnjaka UN u Centralnoafričkoj Republici
Predsednička garda Centralnoafričke Republike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednička garda Centralnoafričke Republike otvorila je vatru na mirovnjake Ujedinjenih nacija u prestonici i ranila njih 10, potvrdila je danas misija UN.

U saopštenju je navedeno i da je jedna osoba poginula u jučerašnjem incidentu, nakon što je udarilo vozilo UN koje je pobeglo s lica mesta, prenosi AP.

Misija UN je navela da je u incidentu koji "deluje kao nameran i neopravdan napad" deset nenaoružanih pripadnika UN iz Egipta ranjeno u pucnjavi, za koju su odgovorni pripadnici predsedničke garde u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR).

Egipatski mirovnjaci pripadaju Misiji UN u CAR, koja je poznata kao MINUSCA, a UN su saopštile da su mirovne snage "bile pod jakom vatrom predsedničke garde bez prethodnog upozorenja".

Portparol MINUSCA Vladimir Monteiro rekao je da su mirovnjaci krenuli prema svojoj bazi autobusom sa jasno označenim logom UN, a dok je autobus pokušavao da napusti područje u blizini predsedničke rezidencije, vozilo je udarilo ženu koja je preminula na licu mesta.

Incident se desio u trenutku kada u glavnom gradu rastu napetosti i strah od novog napada pobunjenika, koji su u januaru već pokušali da zauzmu Bangui, prestonicu CAR, ali su ih snage bezbednosti odbile nakon intenzivnih borbi na periferiji grada.

Misija Ujedinjenih nacija, koja trenutno ima više od 12.000 vojnog i policijskog osoblja, raspoređena je ovu zemlju 2013. godine kada su pretežno muslimanski pobunjenici Seleka preuzeli vlast i prisilili tadašnjeg predsednika Fransoa Bozizea da ode sa funkcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet