Fokus

Američka studija tvrdi: Severna Koreja dobija sav potreban uranijum iz svoje fabrike

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

10:07

Američka studija tvrdi: Severna Koreja dobija sav potreban uranijum iz svoje fabrike
Američka studija tvrdi: Severna Koreja dobija sav potreban uranijum iz svoje fabrike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja može da dobije sav potreban uranijum za nuklearno oružje preko postojeće fabrike u Pjongsanu, a satelitski snimci, koji pokazuju gomilu jalovine, sugerišu da zemlja može mnogo više da proizvede nuklearnog goriva nego što se mislilo, zaključeno je u novoj akademskoj studiji.

Uprkos samonametnutom moratorijumu na testiranje nuklearnog oružja od 2017. godine, kako navodi Rojters, Severna Koreja je rekla da nastavlja da gradi svoj arsenal, a čini se da je ove godine ponovo pokrenula reaktor za koji se veruje da je proizvodio plutonijum za oružje.

Prema istraživanju koje su objavili istraživači sa Univerziteta Stanford prošlog meseca u časopisu "Science & Global Security", Severna Koreja bi možda mogla da poveća proizvodnju uranijuma, tako da nema potrebe za drugim fabrikama.

"Čini se da je jasno da Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) ima znatno više kapaciteta za mlevenje uranijuma nego što ih je koristila do danas", navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Dodaje je da to zapravo znači da bi DNRK po želji mogla da proizvede mnogo veće količine prirodnog uranijuma.

Fabrika za koncentraciju uranijuma u Pjongsanu i njen povezani rudnik jedine su javno priznate lokacije rude uranijuma u Severnoj Koreji, prema mišljenju analitičara. Izveštaj dolazi u momentu kada drugi satelitski snimci pokazuju da Severna Koreja gradi veliki nuklearni reaktor u Jongbjonu, za koji analitičari kažu da bi mogao da se koristi za proizvodnju uranijuma za oružje.

"S obzirom na aktivni nuklearni program DNRK, od najveće je važnosti da se procene i razumeju njene mogućnosti proizvodnje nuklearnih materijala", napisali su autori izveštaja.

U izveštaju se dodaje da ove sposobnosti zapravo određuju stopu kojom bi Severna Koreja mogla da proširi svoj nuklearni arsenal, odredi veličinu pretnje međunarodnoj bezbednosti i meri sposobnost Severne Koreje da podstakne svoj budući nuklearni energetski program.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet