Fokus

Izbegnuto raspisivanje novih izbora: Izraelski parlament usvojio budžet

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

09:40

Izbegnuto raspisivanje novih izbora: Izraelski parlament usvojio budžet
Izbegnuto raspisivanje novih izbora: Izraelski parlament usvojio budžet - Copyright AP/Sebastian Scheiner

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski parlament usvojio je rano jutros nacionalni budžet prvi put u poslednje tri godine, izbegavši tako probijanje roka koji bi istekao 14. novembra, što bi pokrenulo raspisivanje novih izbora.

Maratonsko glasanje o budžetskom zakonu u Knesetu bilo je veliki izazov za novu vladu s premijerom Naftalijem Benetom na čelu, čija krhka koalicija ima tesnu većinu u parlamentu, prenosi agencija AP. Neusvajanje budžeta do 14. novembra srušilo bi vladu koja je položila zakletvu u junu i pokrenulo bi raspisivanje petih izbora za poslednje jedva tri godine, dajući bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu priliku da se vrati na vlast, dodaje američka agencija.

Benet se ovim povodom oglasio na Tviteru porukom: "Posle više godina haosa - formirali smo vladu, savladali smo Delta soj virusa i sada, hvala Bogu, usvojili budžet za Izrael".

Budžet za 2021. godinu, prvi koji je parlament odobrio od 2018. godine,usvojen je sa 61 glasom "za" i 59 "protiv". Kasnije danas, poslanici će se ponovo sastati da glasaju o budžetu za 2022. Vladajuća koalicija, koju predvodi Benet, uključuje osam stranaka iz širokog političkog spektra i ima minimalnu većinu sa 61 poslanikom u skupštini koja broji ukupno 120 mesta.

Izrael je ušao u produženu političku krizu nakon izbora u aprilu 2019, kada je desničarska stranka koja je bila u savezu sa Netanjahuom odbila da učestvuje u njegovoj vladi zbog krivičnih tužbi protiv njega. U naredne dve godine, odžani su izbori četiri puta uzastopno pri čemu je odnos snaga u Knesetu bio u "pat" poziciji, a parlament je raspušten 2020. jer nije uspeo da usvoji budžet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet