Fokus

Talibani najavili početak vakcinacije protiv dečije paralize u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

13:16

Talibani najavili početak vakcinacije protiv dečije paralize u Avganistanu
Talibani najavili početak vakcinacije protiv dečije paralize u Avganistanu - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo javnog zdravstva Avganistana koje vode talibani najavilo je danas početak četvorodnevne kampanje vakcinacije protiv dečije paralize za decu mlađu od pet godina.

Tokom protekle tri godine pre nego što su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, talibani su zabranjivali timovima za vakcinaciju koje su organizovale UN da sprovode kampanju od vrata do vrata u delovima zemlje koje su kontrolisali zbog sumnji da bi članovi tima mogli biti špijuni prethodne vlade ili Zapada, prenosi AP. Zbog te zabrane, previranja i borbi koje su vođene, oko 3,3 miliona dece u protekle tri godine nije vakcinisano.

"Nema sumnje da je dečija paraliza bolest koja će bez lečenja ubiti našu decu ili ih odvesti u trajni invaliditet, tako da je u ovom slučaju jedini ispravan pristup da se sprovede vakcinacija", rekao je dr Kalandar Ebad, vršilac dužnosti ministra za javno zdravstvo u talibanskoj vladi.

Avganistan i susedni Pakistan jedine su zemlje na svetu u kojima je dečija paraliza i dalje endemska i bolest može izazvati delimičnu paralizu kod dece. Od 2010. godine u toj zemlji se sprovode redovne kampanje vakcinacije u kojima radnici idu od vrata do vrata i vakcinišu decu, a većinu medicinskih radnika čine žene koje imaju bolji pristup majkama i deci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet