Fokus

U svetu je 250 miliona novozaraženih virusom korona, najugroženija istočna Evropa

Komentari

Autor: Jutarnji, Rojters

07/11/2021

-

21:46

U svetu je 250 miliona novozaraženih virusom korona, najugroženija istočna Evropa
Pacijenti sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Broj novih slučajeva koronavirusa u svetu danas se približio na 250 miliona. Međutim, dok u pojedinim delovima sveta delta varijanta polako popušta i situacija se normalizuje, neke zemlje istočne Evrope i dalje beleže rekordne brojeve novozaraženih.

Podaci agencije Rojters kažu da je tokom protekla tri meseca dnevni prosečni broj zaraženih u svetu pao za 36 odsto. Međutim, to nisu u potpunosti dobre vesti, jer su analize pokazale da i pored toga što se širenje virusa usporilo u većem delu sveta, on i dalje zarazi 50 milona ljudi na svakih 90 dana, prenosi Jutarnji list. Ipak, medicinski stručnjaci su optimistični i veruju da je za većinu zemalja najgore prošlo i to sve zahvaljujući vakcini i samoj izloženosti virusu. 

"Mislimo da od sada polako nastupa period kada možemo polako da preduzimamo kontrolu nad virusom i da utičemo na to da se smanji broj teških i smrtnih slučajeva", rekla je Maria Van Kerkhov, epidemiolog u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a prenosi Rojters.

Pored vakcine, lekarima je sada na raspolaganju i novi lek. Na primer, Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv koronavirusa. Prema istraživanjima, ovaj lek, ukoliko se uzme u ranim fazama bolesti mogao bi da prepolovi rizik od smrtnosti ili hospitalizacije.

Sa druge strane, Rojters navodi da uprkos inovacijama u medicini i faramciji, broj zaraženih u jednom delu sveta i dalje raste. Rusija, Ukrajina i Grčka su blizu novih rekorda otkako je počela pandemija koronavirusa.

Istočna Evropa je i dalje u problemu što se tiče broja novozaraženih. Više od polovine novih slučajeva bio je upravo iz evropskih zemalja. Nekoliko ruskih regija je saopštilo da ove nedelje razmatra uvođenje dodatnih ograničenja i mera kako bi uticali na to da se broj slučajeva smanji.
Više od polovine svetskog stanovništva nije primilo ni prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, podaci su portala Our vorld data. Svetska zdravstvena organizacija i druge humanitanrne organizacije prošlog meseca pozvale su čelnike 20 najmoćnijih zemalja da finasiraju plan od 23,4 milijarde dolara za dostavu vakcina, testova i lekova u siromašne zemlje u sledećih 12 meseci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet