Fokus

Adler: Stav SAD o Kosovu jasan, ključno da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

11:21

Adler: Stav SAD o Kosovu jasan, ključno da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa
Adler: Stav SAD o Kosovu jasan, ključno da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Nejt Adler rekao je da SAD pružaju punu podršku Srbiji da postane članica EU, kao i da je ključno za sveopštu bezbednost i mir da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa.

Kazao je da je ponosan na misiju Kfora i poručio da Srbi koji žive na Kosovu, kao i verski objekti Srpske pravoslavne crkve moraju biti zaštićeni kosovskim zakonom i obuhvaćeni političkim sporazumom o miru uz podršku EU. Objasnio je i da je politika SAD u pogledu Kosova veoma jasna i nije se menjala u odnosu na prethodni period.

"Mi priznajemo nezavisnost Kosova, a profesionalne i kompetentne kosovske bezbednosne snage koje ne predstavljaju pretnju susedima na Kosovu su u interesu svih regionalnih aktera, kao i EU i SAD", poručio je Adler.

Adler je naveo da je strateški prioritet SAD za Srbiju čvršća integracija sa Zapadom i konačno članstvo u EU.

Upitan da prokomentariše vojnu saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, Adler je rekao da Amerika poštuje suverenitet Srbije i njeno opredeljenje da učestvuje u vojnim vežbama sa različitim patnerima.

SAD i Srbija unapređuju odnose na polju odbrane

Zamenik pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država  rekao je da su bilateralne konsultacije SAD i Srbije vid komunikacije na visokom nivou o bezbednosnim temama i mogućnosti za saradnju, sa ciljem unapređenja odnosa dve zemlje na polju odbrane.

Povodom dolaska vojne delegacije SAD u Srbiju i najavljenih vojnih konsultacija dve zemlje, Adler, kao šef delegacije, izjavio je da će dve zemlje razgovarati o globalnim i regionalnim bezbednosnim izazovima i razmenjivati poglede na strateško okruženje, kao i razmotriti planove za buduće vojne vežbe i mirovne misije.

"Razgivaraćemo o značajnom doprinosu Srbije mirovnim misijama širom sveta i najboljim načinima na koje SAD mogu podržati ovu vrstu angažovanja Srbije", najavio je Adler u razgovoru za list "Politika".

Dodao je da su ovo prve odbrambene konsultacije visokog nivoa u poslednjih pet godina i poručio da su one znak obostrane posvećenosti dve zemlje snažnim, stabilnim i produktivnim odnosima. Osvrnuo se na to da su SAD u septembru u Srbiji sprovele vežbu padobranskih jedinica za spasilačke operacije "Nebeski most 21" i objasnio da je to model po kome se dalje može razvijati vojna obuka korisna za obe zemlje. Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija pokazala interesovanje za širenje aktivne saradnje sa NATO-om i evropskim saveznicima u multinacionalnim vežbama i obuci.

"Američkim vojnim snagama bila bi čast da rame uz rame sa srpskim snagama učestvuju u mirovnim misijama", kazao je Adler i istakao da će se razgovarati o potencijalnim aktivnostima Srbije u misijama na afričkom kontinentu.

Govoreći o savezništvu Srbije i Amerike u dva svetska rata, podsetio je da je 1918. godine tadašnji predsednik Vudro Vilson postavio srpsku zastavu na Belu kuću u znak poštovanja za srpske žrtve, ali i da se najveća spasilačka misija svih vremena, operacija "Halijard", dogodila na tlu Srbije.

"Drago mi je što predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvažava značaj odavanja pošte učesnicima misije Halijard iz 1944. godine", kazao je Adler.

 

 

Komentari (0)

Svet