Fokus

Pistorijus odslužio osam godina zbog ubistva devojke, uskoro će moći na uslovnu slobodu

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

19:05

Pistorijus odslužio osam godina zbog ubistva devojke, uskoro će moći na uslovnu slobodu
Pistorijus odslužio osam godina zbog ubistva devojke, uskoro će moći na uslovnu slobodu - Copyright AP/Alon Skuy

veličina teksta

Aa Aa

Osam godina nakon što je na Dan zaljubljenih ubio svoju devojku Revu Stinkamp južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus ima pravo da izađe na uslovnu slobodu, ali prvo mora da se susretne sa roditeljima žrtve.

Pistorijus, svetski poznat sportista koji se takmičio na Olimpijskim igrama 2012. godine, iako su mu obe noge amputirane od kolena na dole, stekao je pravo da izađe na uslovnu slobodu u julu, a nakon što je odslužio osam godina zbog ubistva devojke, koju je ustrelio kroz vrata toaleta u svom domu, podseća AP.

On je osuđen 2015. godine na 13 godina i pet meseci zatvora, a prema novom južnoafričkom zakonu može da izađe na uslovnu slobodnu nakon što odsluži polovinu kazne.

Saslušanje za puštanje na slobodu, zakazano za prošli mesec, otkazano je, delimično zbog toga što susret Pistorijusa i roditelja ubijene Berija i Džun nije ugovoren, rekli su za AP advokati obe strane.

Zvaničnici Sekretarijata za izvršenje krivičnih dela odredili su saslušanje za oktobar, ali je otkazano jer izveštaj o Pistorijusovom boravku u zatvoru nije bio dostupan, rekao je DŽulijan Najt, Oskarov advokat.

Datum za novo saslušanje još nije određen.

Tanjug AP/Lucky Nxumalo/Citypress via AP

Oskar Pistorijus i Reva Stinkamp

Takođe, Beri i Džun Stinkamp žele oči u oči da se susretnu sa Pistorijusom pre nego što mu se odobri prevremeni izlazak iz zatvora, na šta imaju pravo prema južnoafričkom zakonu.

Roditelji ubijene devojke su rekli da žele da pitaju Pistorijusa zašto je ubio njihovu ćerku.

"Oni (Beri i Džun) veruju da Reva ima pravo glasa. Oni su njen glas i duguju to njenoj ćerki", rekla je Tanija Koen, advokat oštećenih.

Stinkampovima će takođe biti dozvoljeno da daju preporuke telu za uslovno puštanje, ali Koen nije rekla da li će se usprotiviti puštanju Pistorijusa.

"Razgovarali smo o tome", rekla je Koen, ali je odbila da iznese više detalja.

Ona je dodala da je za Stinkampove bilo veliko iznenađenje kada su ih iz Sekretarijata za izvršenej krivičnih dela obavestili da Pistorijus može da izađe na uslovnu.

"Oni su mislili da će mu to biti dozvoljeno 2023. godine. To otvara mnogo rana", dodala je.

Komentari (0)

Svet