Fokus

Borba protiv klimatskih promena: Ministar Tuvalua održao govor iz morskog plićaka

Komentari

Autor: CNN

09/11/2021

-

18:13

Borba protiv klimatskih promena: Ministar Tuvalua održao govor iz morskog plićaka
Simon Kofe - Copyright Ministry of Justice, Communication and Foreign Affairs, Tuvalu

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Tuvalua Simon Kofi održao je govor stojeći do kolena u moru kako bi ukazao na problem klimatskih promena.

Društvene mreže vrlo brzo su preplavile njegove fotografije kako u odelu i sa zavrnutim  nogavicama stoji za govornicom postavljenom u moru, želeći na taj način da skrene pažnju na borbu Tuvalua protiv porasta nivoa mora.

Video je snimila javna televizija TVBC na Fongafaleu, ostrvu na kojem se nalazi glavni grad Funafuti, a trebao bi biti prikazan u utorak na samitu o klimi koji se održava u Glazgovu.

Snimljen je u vreme kada regionalni čelnici traže agresivnije delovanje kojim bi se ograničio uticaj klimatskih promena.

 

 

Mnogi veliki zagađivači obećali su da će intenzivirati napore na smanjenju emisije ugljen dioksida tokom predstojećih godina, a nekima je krajnji cilj nulta neto emisija do 2050.

Čelnici pacifičkih ostrva zatražili su hitnu akciju, istakavši da je u pitanju opstanak nižih delova ove ostrvske države.

Ostrvska zemlja u Južnom Pacifiku

Tuvalu se sastoji od devet ostrva koja se nalaze u oblasti Polinezije. Na prostoru od 25 kvadratnih kilometara živi nešto više od 11.000 stanovnika, čiji preci su se doselili u 14. veku sa drugih polinežanskih ostrva, najviše sa Samoe i Tonge.

Tuvalu je 1892. godine postao britanski protektorat, tada pod imenom Ostrva Elis. Od 1978. je parlamentarna monarhija u sastavu Komonvelta, a britanska kraljica je formalni šef ove ostrvske države.

Nadmorska visina ostrva iznosi svega 10 metara. Ovakva konfiguracija terena znači da nema reka, pa time ni snabdevanja slatkom vodom, te se ona za piće obezbeđuje uglavnom desalinizacijom. Još veća opasnost je to što je on postao žrtva globalnog zagrevanja, pa Tuvalu spada među zemlje bez budućnosti, kojima se predviđa da će nestati sa mape zbog povećanja nivoa mora.

Zato ne čudi što je ova minijaturna država jedan od najvećih pobornika međunarodnih sporazuma za borbu protiv klimatskih promena, sa planom da se do 2025. u potpunosti snabdeva obnovljivim izvorima energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet