Fokus

Međunarodni olimpijski komitet razrešio misteriju: Gde je kineska teniserka Šuai Peng?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/11/2021

-

19:15

Međunarodni olimpijski komitet razrešio misteriju: Gde je kineska teniserka Šuai Peng?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska teniserka Peng Šuai, koja se vodila kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog kineskog zvaničnika da ju je prisiljavao na seksualne odnose, razgovarala je putem video linka sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom kojem je prenela da je dobro i da je bezbedna, saopštio je MOK.

 

 

"Objasnila je da je bezbedna i da je dobro, da živi u svojoj kući u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom. Ipak, nastaviće da se bavi tenisom, sportom koji toliko voli", navodi se u saopštenju MOK-a.

MOK je u saopštenju naveo da je Peng, na početku 30-minutnog razgovora sa Bahom, zahvalila MOK na zabrinutosti za njeno stanje.

Današnjem saopštenju MOK prethodila su višednevna nagađanja, pa i oštriji tonovi kada je u pitanju sudbina kineske teniserke. 

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan pozvao je danas kineske vlasti, kako je naveo, da puste teniserku Peng Šuai da javno govori kako bi razjasnila šta joj se desilo, a ukoliko to ne učini, upozorio je da bi to moglo da ima diplomatskih posledica po Peking.

"Očekujem samo jedno: da ona govori", rekao je ministar Le Drijan za televiziju LCI, prenosi agencija Rojters.

Le Drijan je naveo da bi Kina, ukoliko ne razjasni situaciju sa teniserkom Peng, mogla da snosi diplomatske posledice.

On je reagovao nakon što je u medijima procurila fotografija i video-snimak na kojem se navodno vidi da je teniserka danas prisustvovala turniru u Pekingu u organizaciji Čajna Opena.

 

Na njima se Pengova se može videti među gostima na finalu Fila Kids Junior Tenis Čalendžera, obučena u tamnoplavu sportsku jaknu i bele pantalone, prenosi Rojters.

Misterija oko njenog pojavljivanja na društvenim mrežama

Pre današnjeg saopštenja MOK kineska teniserka se zvanično oglasila 2. novembra kada je i optužila nekadašnjeg vicepremijera Zanga Gaolija da ju je seksualno zlostavljao. Nakon toga joj se neko vreme gubi svaki trag, da bi se ponovo dva puta pojavila na mrežama, međutim svako njeno naknadno pojavljivanje navodno je još više uznemrilo javnost, koja i dalje sumnja u njihovu autentičnost. 

U celu situaciju umešale su se i Ujedinjene nacije i Bela kuća, koji su zahtevali od kineske vlade dokaze o stanju teniserke, kao i pokretanje istrage o silovanju.

Nedugo nakon ovih reakcija, novinar kineske CGTN televizije objavio je na Tviteru fotografije Peng, koje je ona navodno u petak stavila na profil na društvenoj mreži "WeChat".  Ipak, to nikako nije razuverilo ljude zabrinute za bezbednost Kineskinje.

Peng se na fotografijama igra s mačkom i pozira s plišanim igračkama. Međutim, na njima nema nikakvih dokaza o tome kada su fotografije nastale. 

Pozivajući se na sopstvene "izvore", novinarka Hu Siđin je tvitovala da je Peng "ostala kod kuće poslednjih dana jer nije želela da se uznemirava".

Inače, o ovom slučaju i zbog reakacija svetske javnosti u petak se ogalsilo se i kinesko ministarstvo spoljnih poslova koje je tada saopštilo da nije bilo upoznato sa kontroverzama koje se tiču Peng Šuai.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan tada je rekao novinarima da pitanje "nije diplomatsko", kao i da nije svestan situacije, preneo je AP.

Post od 2. novembra jedini pouzdan i okarakterisan kao definitivno njen

Podsetmo, kineska teniserka Peng Šuai je od početka novembra predmet međunarodne zabrinutosti. I dok se svetski zvaničnici i njene kolege oglašavaju ovim povodom, od zvaničnika iz njene zemlje gotovo da stižu jako škrte reakcije.

Lavinu je pokrenula njena objava od 2. novembra u kojoj je napisala da ju je seksualno zlostavljao visoki kineski funkcioner i to uznemiro svetsku, pre svega tenisku javnost. Možda najviše zbog toga što niko ne zna gde se ova teniserka nalazi, ali i zbog još dve stvari - čudnog naknadnog saopštenja u kome navodno demantuje svoje navode o zlostavljanju, čiju verodostojnost mnogi, pa i Međunarodno udruženje teniserki (WTA), dovode u pitanje i i naknadnih objavljanja snimka i fotografija.

profimedia/UPI

 

U svom prvom postu, za koji se jedino pouzdano zna da je njen, a koji je objavljen 2. novembra na kineskoj društvenoj mreži navela je da je svojevremeno bila silovana upravo od strane nekadašnjeg vicepremijera svoje zemlje Zanga Gaolija. 

"Ne bih mogla da opišem koliko sam bila zgrožena i koliko sam se puta pitala da li sam još uvek čovek? Osećam se kao hodajući leš. Svaki dan sam se pitala, dok sam glumila, da li sam prava ja", navela je ona tada u svom postu koji je nakon nepunih pola sata nestao.

Nakon njega, mnogi novinari su pokušali da dođu do nje ili Gaolija, ali bez uspeha. Ubrzo je usledila i cenzura, ne samo njenih objava na društvenim mrežama, već i svega što ima bilo kakve veze sa ovom teniserkom.

Na celokupan slučaj dva puta je reagovao Stiv Simon koji je izvršni direktor WTA. 

Prvi put se oglasio nakon njene objave da je seksualno zlostavljana insistirajući da se slučaj ispita, a pored njega tada su se oglasili i reagovali mnogi svetski teniseri i njene kolege.

Međutim, nakon ovih reakcija, 17. novembra, na adresu WTA stiglo je neobično pismo koje je navodno potpisala sama teniserka. Ono je takođe objavljeno i na kineskoj televiziji na engleskom jeziku, a zanimljivo je da ga lokalne televizije nisu prenele, pa većina Kineza i ne zna za detalje nestanka teniserke.

U pismu se takođe navodi da je njeno prvo saopštenje objavljeno bez njenog znanja kao i da su u njemu iznesene neistine. 

To je i bio povod da Simon ponovo reaguje, drugi put, rekavši da sa njom već neko vreme niko nije stupio u kontakt, i da je ovo povod za veću zabrinutost.

"Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je da poverujem da je Peng Šuai zapravo napisala pismo ili da verujem u ono što u njemu piše", rekao je Sajmon kao svoju reakciju na drugo pismo.

Ko je Šuai Peng?

Šuai Peng (1986) je bila prva igračica u dublu 2014. godine. Osvojila je trofeje u dublu na Vimbldonu 2013. i Rolan Garosu godinu dana kasnije.

Poznata je po tome što prefrira tvrde terene, igra sa dve ruke na obe strane i pogađa ravno. Pobedila je mnoge teniserke koje su bile visoko poziconirane na rang listi, a među njima su Anastasija Minskina, Amela Moremsmo, Jelena Janković i Vera Zvonarova.

Tenis je počela da igra sa osam godina kada ju je ujak, poznati teniser, podučavao. 

 

Komentari (0)

Svet