Fokus

Putin: Rusija, Jermenija i Azerbejdžan da ojačaju veze

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

17:25

Putin: Rusija, Jermenija i Azerbejdžan da ojačaju veze
Putin: Rusija, Jermenija i Azerbejdžan da ojačaju veze - Copyright Tanjug AP/Sputnik Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i rekao da bi tri zemlje trebalo da ojačaju veze.

"Mi smo vekovima bili deo iste države i naše istorijske veze su duboke", rekao je Putin otvarajući sastanak sa Pašinjanom i Alijevom. "Ne bih voleo da propadnu. Naprotiv, moramo se truditi da ih obnovimo i održimo", istakao je on, preneo je TASS.

Mnogo je urađeno u protekloj godini na rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, ali, nažalost, nisu rešeni svi problemi, rekao je ruski predsednik otvarajući trilateralne razgovore sa predsednikom Azerbejdžana i premijerom Jermenije povodom prve godišnjice potpisivanje zajedničke izjave od 9. novembra 2020. o prekidu neprijateljstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Zaista, mnogo je urađeno u ovom periodu. Nažalost, nisu svi problemi rešeni. Znam za incidente na granici i za tragične incidente kada su ljudi ginuli i bili ranjeni sa obe strane", rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, takav razvoj događaja zahteva posebnu pažnju lidera.

"U stvari, zbog toga smo se danas okupili ovde - da izbegnemo ovakve incidente u budućnosti. Ali, generalno, mnogo je urađeno tokom godine", rekao je Putin.

Tanjug AP/Sputnik Kremlin

 

Jermenija je spremna da započne proces demarkacijeu i razgraničenja sa Azerbejdžanom, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na sastanku sa Putinom i Alijevim u Sočiju.

"Otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih komunikacija nam je, takođe, veoma važno i iskreno smo zainteresovani za rešavanje ovih pitanja", istakao je on.

Baku visoko ceni podršku Moskve u pogledu definisanja granice između Azerbejdžana i Jermenije, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tokom trilateralnog sastanka.

"Takođe, visoko cenimo podršku, uključujući konsultativnu pomoć, (u smislu razgraničenja azerbejdžansko-jermenske granice). Granica između Azerbejdžana i Jermenije nije razgraničena. Zbog toga smo više puta izjavljivali da smo spremni da pokrenemo proces razgraničenja što je pre moguće", istakao je on.

Komentari (0)

Svet