Fokus

Namibija odbila 1,1 milijardi evra nemačkih reparacija za genocid: "To je uvreda za naše postojanje"

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2021

-

17:45

Namibija odbila 1,1 milijardi evra nemačkih reparacija za genocid: "To je uvreda za naše postojanje"
Namibija odbila 1,1 milijardi evra nemačkih reparacija za genocid: "To je uvreda za naše postojanje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vođe etničkih skupina Herero i Nama odbili su sporazum koji je predložila Nemačka i priznali da su zločini nemačkih kolonijalista pre više od stotinu godina u današnjoj Namibiji genocid. 

Veće plemenskih vođa traži da se odloži planirano potpisivanje sporazuma između dve države. 

Vlada u Berlinu ponudila je Namibiji 1,1 milijardi evra u roku od 30 godina, a veće koje priznaje namibijska vlada to je ocenila "neprihvatljivim" i "uvredom za njihovo postojanje“.

"Uvredljivi iznos" je odbačen, ali veće je pozdravilo to što je nemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će zatražiti oprost. 

profimedia

 

Plemenski vođe traže nove pregovore o reparacijama. Druga organizacija koja okuplja pripadnike skupine Herero već je nemački predlog prozvala prevarom i propagandom.

Nemačka i vlada Namibije postigle su dogovor prošle nedelje, nakon gotovo šest nedelja pregovora. Etničke grupe se žale da nisu učestvovale u pregovorima i da se zbog toga ne mogu na vreme konsultovati sa svojim pripadnicima. 

Nemačka vlada ponavlja kako ne postoji pravna obveza reparacije, nego da je politička i moralna dužnost odšteta od 1,1 milijardi evra. 

Nemački vojnici su između 1904. i 1908. ubili oko 65.000 pripadnika etničke skupine Herero i 10.000 Nama, a istoričari i Ujedinjene nacije to nazivaju prvim genocidom 20. veka, piše agencija Reuters. 


Mas zatražio oproštaj

Nemačka se u petak izvinila zbog masakra pripadnika plemena Herero i Nama pre više od jednog veka u Namibiji, a prvi put ga je zvanično ocenila kao genocid, nakon što je potvrdila da će finansirati projekte vredne više od milijardu evra u toj zemlji.

U izjavi kojom najavljuje sporazum sa Namibijom nakon više od pet godina pregovora, ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je da o događajima iz nemačkog kolonijalnog perioda treba govoriti bez poštede ili ublažavanja.

"Sada ćemo zvanično nazvati ove događaje genocidom, onim što su i bili iz današnje perspektive. Zbog istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava",rekao je Mas, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet