Fokus

Bajdenova administracija stopirana da sprovede naredbu o obaveznoj vakcinaciji protiv korone

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

07:55

Bajdenova administracija stopirana da sprovede naredbu o obaveznoj vakcinaciji protiv korone
Kamila Haris i Džo Bajden - Copyright AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija je sudskom odlukom blokirana da sprovede naredbu o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa više miliona zdravstvenih radnika u SAD, što je ključni deo državne strategije za kontrolu širenja korona virusa.

Okružni sudija Teri Dauti u Monrou, država Luizijana, privremeno je blokirao nacionalne centre za zdravstvenu zaštitu (CMS) da sprovedu mandat koji im je dodeljen, sve dok sud ne bude rešio postojeće pravne sporove, prenosi Rojters. Odluka sudije Daudija važi širom SAD osim u 10 država u kojima je CMS već sprečen da primenjuje obaveznu vakcinaciju na osnovu ranije odluke saveznog sudije u Sent Luisu.

Sudija iz Lujizijane je utvrdio da CMS nema ovlašćenja da izda nalog za vakcinu koji bi zahtevao vakcinaciju više od dva miliona nevakcinisanih zdravstvenih radnika.

"Nema sumnje da je obavezna vakcinacija 10,3 miliona zdravstvenih radnika nešto što bi trebalo da bude u ingerenciji Kongresa, a ne vladine agencije", ocenio je sudija Dauti.

Odvojeno od ovog slučaja okružni sudija Gregori Van Tatenhov iz Frankforta, država Kentaki, blokirao je administraciju da sprovodi uredbu da novi vladini ugovori moraju da sadrže klauzulu kojom se zahteva da se zaposleni vakcinišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet