Fokus

Partija Severne Koreje menja pravila - Kim Džong Un želi zamenika

Komentari

Autor: T.K.

01/06/2021

-

08:12

Partija Severne Koreje menja pravila - Kim Džong Un želi zamenika
Partija Severne Koreje menja pravila - Kim Džong Un želi zamenika - Copyright EPA/ KCNA

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Severne Koreje lidera Kim Džong Una, izmenila je svoja pravila kako bi, praktično, postavila zamenika lideru koji želi da obnovi unutrašnju politiku, javila je južnokorejska agencija Jonhap, prenosi Rojters.

Agencija se poziva na neimenovani izvor iz Severne Koreje koji kaže da će ubuduće "prvi sekretar" presedavati sastancima u ime Kima Džonga Una.

Kim je utvrdio svoju poziciju na kongresu Radničke partije Koreje u januaru, kada je izabran za generalnog sekretara i poneo titulu koju je nosio njegov pokojni otac, Kim Džong Il.

Sada Kim želi da partija igra veću ulogu u vladi, u poređenju sa vojnom vladavinom koju je sprovodio njegov otac, dodaje Johnap.

I sam Kim Džong Un bio je na funkciji prvog sekretara od 2012. do 2016. godine.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je u izjavi navelo da su novi podzakonski akti stranke objavljeni u Severnoj Koreji nakon sastanka u januaru. Ali ministarstvo, koje je odgovorno za odnose sa susednom državom, ne može otkriti detalje, navodi se.

Prošle godine južnokorejski poslanik je rekao da je seulska obaveštajna služba navela da veruje da je Kimova sestra, Kim Jo DŽong prvi zamenik vođe Severne Koreje.

Komentari (0)

Svet