Fokus

Ženska teniska asocijacija stopirala turnire u Kini zbog slučaja nestale teniserke

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

01/12/2021

-

21:03

Ženska teniska asocijacija stopirala turnire u Kini zbog slučaja nestale teniserke
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženska teniska svetska asocijacija (WTA) obustavila je održavanje svih turnira u Kini zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuai.

Bivša najbolja teniserka u dublu nestala je iz javnosti na tri nedelje nakon što je optužila visokog funkcionera Komunističke partije Kine Džanga Gaolija da ju je seksualno napastvovao.

Šef WTA Stiv Sajmon rekao je da ima "ozbiljne sumnje" da je Peng "slobodna, bezbedna i da nije podložna zastrašivanju", prenosi BBC.

"Ne mogu mirne savesti da tražim od sportista da se tamo takmiče“, rekao je on. WTA je više puta pozivala na potpunu istragu tvrdnji teniserke Peng.

Šuai Peng je, naime, 2. novembra objavila poduži post kojim je šokirala javnost svojim navodima da je svojevremeno bila silovana od strane nekadašnjeg vicepremijera svoje zemlje Zanga Gaolija.  Bivša najbolja teniserka planete je svoje optužbe iznela na kineskoj društvenoj mreži "Veibo", da bi u međuvremenu nakon pola sata njena objava bila uklonjena.

"Ne bih mogla da opišem koliko sam bila zgrožena i koliko sam se puta pitala da li sam još uvek čovek? Osećam se kao hodajući leš. Svaki dan sam se pitala, dok sam glumila, da li sam prava ja", navela je ona tada u svom postu koji je nestao.

Peng je imala svega nekoliko direktnih kontakata sa zvaničnicima van Kine, nakon što je nestala iz javnosti. Ona je 21. novembra rekla predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu tokom video razgovora da je bezbedna i da se oseća dobro.

 

 

 


 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet