Fokus

Desetine tela isplivalo iz reke u Indiji, veruje se da je reč o žrtvama korone

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

16:59

Desetine tela isplivalo iz reke u Indiji, veruje se da je reč o žrtvama korone
Desetine tela isplivalo iz reke u Indiji, veruje se da je reč o žrtvama korone - Copyright Tanjug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

veličina teksta

Aa Aa

Tela najmanje 40 osoba isplivala su na obali reke Gang na severu Indije, saopštile su vlasti. Strašan prizor zabeležen je na granici između indijskih država Bihar i Utar Pradeš, potvrđeno je za BBC.

I dalje nije jasno kako su tela dospela tu, ali lokalni mediji navode da je moguće da je reč o žrtvama koronavirusa.

Pojedini mediji prenose da je nađeno i do čak 100 tela, a da stanje u kom su pronađeni, govori i da su tela bila u vodi i nekoliko dana.

"Postoji mogućnost da su ova tela došla iz Utar Pradeša", rekao je lokalni zvaničnik Ašok Kumar za BBC. Dodao je da će posmrtni ostaci da budu sahranjeni ili kremirani.

Zvaničnici navode da su tela naduvena i delimično izgorela, i da su možda završila u reci kao deo prakse kremiranja žrtava koronavirusa duž reke Gang u državi Utar Pradeš, preneo je indijski kanal NDTV.

profimedia

 

Neki lokalni građani i novinari rekli su za BBC da nedostatak drva za kremaciju i porast troškova sahrane dovode neke porodice u situaciju da nemaju drugu opciju već da posmrtne ostatke voljenih koji su preminuli od virusa stavljaju direktno u reku.

Reka Gang protiče kroz nekoliko indijskih država, uključujući i Utar Pradeš koja je najmnogoljudnija, a uliva se u Bengalski zaliv.

"Privatne bolnice pljačkaju ljude. Obični ljudi nemaju novca da plate sveštenika i da još potroše na kremiranje. Traže 2.000 rupija (27 dolara) samo da se iznese telo iz ambulante", navela je stanovnica Čandra Mohan.

Da podsetimo, drugi talas epidemije hara delovima Indije, a nivo smrtnosti raste drastično u proteklih nekoliko nedelja. U većini državnih krematorijuma ponestalo je mesta.

Zdravstveni sistem je u potpunom kolapsu, a u brojnim izveštajima se navodi da u bolnicama ponestaje kiseonika. Svetski mediji redovno objavljuju fotografije i snimke haotičnih prizora sa indijskih ulica, a jedan snimak iz grada Bangalore pokazuje svu katastrofu epidemije.

 

 

Indija je trenutno centar globalne pandemije. Prijavljeno je više od 22,6 miliona slučajeva virusa korona i preko 246.000 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Međutim, stručnjaci veruju da je pravi broj žrtava zapravo mnogo veći.

Komentari (0)

Svet