Fokus

Bajden obišao Kentaki: Potrebni su zajednički napori za oporavak

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

20:03

Bajden obišao Kentaki: Potrebni su zajednički napori za oporavak
Bajden obišao Kentaki: Potrebni su zajednički napori za oporavak - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden nalazi se u poseti američkoj državi Kentaki kako bi se uverio u štetu koju su pričinili naleti tornada u kojima su poginule najmanje 74 osobe u toj saveznoj državi i zbog kojih su raseljene hiljade drugih.

Među žrtvama je 12 dece, uključujući i dvomesečnu bebu.

"Nalazim se u Kentakiju gde treba da razgovaram sa lokalnim liderima i uverim se u štetu pričinjenu udarima tornada i ekstremnim vremenskim uslovima. Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i počnemo obnovu. Spremni smo da omogućimo sve vidove podrške koliko god da je potrebno", objavio je Bajden na društvenoj mreži Tviter u danu u kom je razgovarao sa lokalnim liderima i članovima Kriznog štaba.

Bajden, koji je već potpisao deklaraciju kojom se proglašava vanredno stanje u Kentakiju kako bi omogućio korišćenje federalnih sredstava za pomoć toj državi, rekao je u utorak da je spreman da učini isto i za državu Ilinois.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Bajden je dodao i da je naredio svojoj administraciji da sve resurse stavi na raspolaganje lokalnim i državnim zvaničnicima u Kentakiju i drugim državama pogođenim olujama.

"Moraćemo da prevaziđemo ono što je dostupno federalnoj vladi, na primer, tamo gde FEMA (Agencija za vanredne situacije) može da obezbedi do 35.000 dolara za obnovu stambenih objekata", rekao je Bajden i dodao:

"Ima mnogo toga da se uradi, a mi tek krećemo, ali radićemo sa svim guvernerima kako bi se pobrinuli da sve završimo", rekao je Bajden, a prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD rekao je da je njegova poruka guvernerima država bila da će im savezna vlada pomoći da dobiju "šta god im treba, kada im zatreba" i dodao: "Bićemo tamo koliko god je potrebno da pomognemo".

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Dok je Kentaki najteže pogođen, oluja koja je izazvala nekoliko tornada u petak kasno uveče i subotu rano ujutro, takođe je ostavila pustoš iza sebe u državama Arkanzas, Ilinois, Misisipi, Misuri i Tenesi.

Snažne oluje ovakve vrste neuobičajene su za decembar u Severnoj Americi. Meteorolozi kažu da su ih podstakli rekordno topli vazduh i temperatura vode u Meksičkom zalivu. U međuvremenu, dug proces oporavka od katastrofe je počeo, a radnici, volonteri i pripadnici Nacionalne garde saniraju štetu i dostavljaju pijaću vodu, dok se nastavlja potraga i za žrtvama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet