Fokus

Tenzije sukoba Izraela i Hamasa prenele se u Evropu, napadnute sinagoge

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

09:40

Tenzije sukoba Izraela i Hamasa prenele se u Evropu, napadnute sinagoge
Tenzije sukoba Izraela i Hamasa prenele se u Evropu, napadnute sinagoge - Copyright Wikipedia.org/Hagman

veličina teksta

Aa Aa

U jeku međusobnih napada Palestine i Izraela, tenzije sa Bliskog istoka prelile su se i na Nemačku, gde su se dogodili napadi na dve sinagoge.

U Bonu su dva mladića su na sinagogu bacali kamenje. Na licu mesta policija je zatekla i tri papira sa arapskim natpisima, a na trotoaru su naišli na izraelsku zastavu koja je bila zapaljena.

Tri muškarca starosti od 20 i 24 godine su privremeno lišena slobode.

Drugi napad dogodio se u Minsteru gde policija vodi istragu nakon paljenja izraelske zastave.

Jedna grupa od oko 15 ljudi je ispred sinagoge u ovom nemačkom gradu zapalila zastavu Izraela.

Svedoci ovog čina pozvali su policiju, koja je uhapsila 13 osoba protiv kojih će biti podnete prijave.

Političari osuduili incidente; Osumnjičeni dali izjavu

Nemačka policija privela je više od 10-ak muškaraca u tri nemačka grada osumnjičenih da su kamenjem oštetili sinagogu, palili izraelske zastave i podmetnuli požar na spomen obeležje jevrejske molitvene kuće uništene tokom nacistickih pogroma 1938. godine.


Nemački političari osudili su tri odvojena incidenta kao antisemitske napade, koji su se poklopili sa eskalacijom nasilja između izraelske vojske i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Osumnjiceni su policiji rekli da ih je nasilje u Gazi i Izraelu motivisalo da bacaju kamenje na sinagogu.

U Minsteru, na severozapadu Nemačke, policija je saopštila da je privela 13 muškaraca koji su se okupili ispred sinagoge i palili izraelske zastave. Oni su optuženi za održavanje ilegalnog javnog skupa.

Armin Lašet, premijer države Severna Rajna-Vestfalija gde se incident dogodio, rekao je da oni neće toleristai antisemitizam.

U Dizeldorfu, napadači su zapalili vreću za smeće na kamenu postavljenom u spomen na Veliku sinagogu koja je uništena tokom Kristalne noći, kada je opljačkana i uništena jevrejska imovina širom nacističke Nemacke i Austrije novembra 1938. godine.

"Ova antisemitska mržnja je sramota", izjavila je ministarka pravosuđa Kristine Lambreht i dodala da sinagoge i jevrejske lokacije treba dobro da budu zaštićene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet