Fokus

Saopšten zvaničan uzrok smrti desetoro nastradalih na koncertu Travisa Skota

Komentari

Autor: CNN

18/12/2021

-

12:08

Saopšten zvaničan uzrok smrti desetoro nastradalih na koncertu Travisa Skota
Saopšten zvaničan uzrok smrti desetoro nastradalih na koncertu Travisa Skota - Copyright Tanjug AP/Amy Harris/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničan uzrok smrti desetoro žrtava velikog stampeda i guranja na Astroworld muzičkom festivalu u Hjustonu je "kompresivna asfiksija", odnosno gušenje izazvano velikim pritiskom na disajne organe.

Zvaničnici Instituta za forenziku okruga Heris isključili u mogućnost da je bilo ko od nastradalih bio ubijen ili da je smrt izazvala neka druga osoba, piše CNN.

Najmanje 50.000 ljudi se okupilo 5. novembra na koncertu repera Trevisa Skota na drugom danu festivala u Hjustonu. 

Nezapamćena gužva i stampedo potisnuli su masu ka bini, a od siline pritiska nastradalo je desetoro, a povređeno preko trista ljudi.

Najmlađa žrtva je devetogodišnji Ezra Blant, dok su ostali uzrasta od 14 do 27 godina. Identifikovani su Deniš Bejg, Rodolfo Penja, Medison Dubiski, Franko Patino, Džejkob Džarinek, Džon Hilgert, Aksel Akosta Avila, Brajana Rodrigez i Barti Šašani.

Tanjug AP/Michael Wyke

 

Medicinski istražitelj dodao je da je jedna od žrtava imala narkotike u organizmu i naveo da je "kombinovani toksični efekat kokaina, metamfetamina i etanola" doprineo smrti te osobe.

Međutim, saopšteno je i da u ovom trenutku neće biti objavljivano više informacija, jer se čekaju rezultati dodatnih testova, koji bi mogli da otkriju koji su faktori doprineli smrti mladih ljudi.

Protiv Travisa Skota, njegovog kolege Drejka koji je gostovao na njegovom nastupu, kao i organizatora i promotera festivala podignuto je više od 200 tužbi.

U tužbama se navodi da je nemar organizatora i izvođača doveo do toga da u prostoru koji nije namenjen za toliki broj ljudi, gužva postane tolika da prisutni nisu mogli da se kreću niti dišu.

U tužbama se navode i problemi sa obezbeđenjem i ostalim osobljem festivala.

"Ovo otvara nove rade mnogim porodicama koje još pokušavaju da shvate šta se desilo", rekla je okružni sudija Lina Hidalgo.

Porodica 21-godišnjeg Aksela Akoste koji je nastradao na Travisovom koncertu odbila je da primi nadoknadu za troškove sahrane koju je reper ponudio.

Tanjug/AP/Amy Harris

 

"Aksel je smrvljen i ubijen te noći u masi, ne svojom krivicom. Važno je reći da u njegovoj krvi nije bilo bilo kakvih intoksikanata ili drugih sličnih supstanci", rekao je advokat porodice Akosta Toni Bazbi za CNN.

Pored njih, još pet porodica je samostalno pokrilo troškove sahrane svojih voljenih, među kojima Džarinek i Patino.

"Jedini zaključak koji može da se izvuče iz medicinskog izveštaja je da su Travis Skot, Live Nation i drugi optuženi stvorili užasnu smrtonosnu zamku i da su odgovorni za smrti Džejka i Franka", rekao je pravni zastupnik tih porodica Filip Korboj Mlađi.

Skot je porekao da snosi bilo kakvu odgovornost za smrt desetoro posetilaca svog koncerta, a u jednom intervjuu objavljenom na Jutjubu, rekao je da oseća odgovornost "da otkrije šta se zaista desilo".

Ukupan iznos koji od optuženih potražuju porodice poginulih i povređenih prevazišao je tri milijarde dolara.

Komentari (0)

Svet