Fokus

Levičar hrvatskog porekla Gabrijel Borić novi predsednik Čilea

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTL, Tanjug

20/12/2021

-

07:42

Levičar hrvatskog porekla Gabrijel Borić novi predsednik Čilea
Gabriel Borić - Copyright AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Levičar Gabrijel Borić novi je predsednik Čilea, nakon što je pobedio na predsedničkim izborima u nedelju. Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Kasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sledeće godine.

Nakon proglašene pobede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, preneo je Rojters.

"Uništavanjem sveta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu", poručio je on.

Protivnik Kast je u nedelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsedniku hrvatskog porekla.

Od vođe studentskih protesta do favorita u predsedničkoj trci

Kako piše hrvatski RTL, pre samo 10 godina Borić je bio studentski vođa u glavnom gradu Čilea, okupljajući se protiv privatizovanog obrazovnog sistema u zemlji zajedno s hiljada drugih studenata u Santijagu. Kandidovao se za široku koaliciju koja uključuje Komunističku partiju, a zagovara model socijalne države koji obećava rešavanje sve veće nejednakosti u zemlji.

Za svoje kritičare, Borić je radikalan i neiskusan. Ali te osobine takođe podstiču njegovu popularnost među mladim Čileancima, od kojih su ga mnogi upoznali tokom poslednje dve godine društvenih nemira.

U oktobru 2019. masovni protesti potresli su zemlju dok su hiljade demonstrirale za bolje penzije, bolje obrazovanje i kraj ekonomskog sistema za koji veruju da ide u prilog eliti. Borić je brzo postao najglasniji predstavnik ovog društvenog pokreta i ojačao svoje vođstvo odbacivši nasleđe koalicije levog centra koja je vladala od 1990. do 2010. godine.

Taj pokret doveo je do toga da je odlazeći predsednik Sebastijan Pinera pristao na referendum za promenu Ustava. Prošle godine Čileanci su većinom glasali za nacrt novog. Taj proces je sada u toku, a novi Ustav će biti izglasan negde sredinom 2022. godine.

Borićeva politička platforma jahala je na tom talasu, koji uključuje predloge za uključiviji sistem javnog zdravstva, ukidanje studentskog duga, podizanje poreza za bogate i reviziju državnog privatnog penzionog sistema. Njegov program uključuje i promovisanje prava žena, LGBTQ+ prava i životne sredine.

Borić se dugo predstavljao kao autsajder i bio je sklon postizanju dogovora s drugim političkim sektorima, čak i ako to znači zamahnuti u vlastitoj koaliciji. Borić se doživljava kao emocionalni vođa. Javno je otkrio da pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i proveo je dve nedelje u psihijatrijskoj bolnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet