Fokus

Brod koji je napravio haos u pomorskom saobraćaju ponovo plovi ka Sueckom kanalu i pun je do vrha

Komentari

Autor: Jutarnji

21/12/2021

-

22:59

Brod koji je napravio haos u pomorskom saobraćaju ponovo plovi ka Sueckom kanalu i pun je do vrha
Brod koji je napravio haos u pomorskom saobraćaju ponovo plovi ka Sueckom kanalu i pun je do vrha - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manje od devet meseci nakon što je zapeo u Sueckom kanalu, teretni brod Ever Given sprema se još jednom na put istom rutom.

Brod dugačak 400 metara trenutno je u vodama Jemena, a kao iduća destinacija naveden je Suecki kanal, prenosi agencija Blumberg. 

Čini se da je napunjen blizu maksimuma jer je u vodi nešto iznad maksimalne dubine od 16 metara. Plovilo je u vlasništvu japanske kompanije Shoei Kisen Kaisha Ltd., a upravlja tajvanski Evergreen Marine Corp. 

Prekid pomorskog saobraćaja

Krajem marta taj brod sa 20.000 kontejnera proveo je šest dana zaglavljen usred tog vrlo prometnog plovnog puta, uzrokujući prekid pomorskog saobraćaja.

Sledeća tri meseca ostao je usidren u proširenju Sueckog kanala, dok se nisu rešila pravna pitanja odštete. Nakon toga kontejnerski brod nastavio je put prema severnoj Evropi.

Ever Given vratio se u Aziju prolaskom kroz Suecki kanal u avgustu. Od oktobra je u kineskom brodogradilištu bio na popravci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet