Fokus

SAD i zemlje EU upozoravaju: Vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala bi "ogromne posledice", ali i odogovor

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

07:28

SAD i zemlje EU upozoravaju: Vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala bi "ogromne posledice", ali i odogovor
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moguća vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala bi "ogromne posledice" i izazvala bi "ozbiljan odgovor", navodi se u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Kanade, Ukrajine, Poljske i još nekoliko evropskih zemalja, kao i Evropske unije. Saopštenje je izdato nakon što je u Savetu bezbednosti na zahtev Rusije održan nezvanični sastanak prema tzv. formuli Arija, na kojem nije obavezno prisustvo svih članica.

Zemlje potpisnice dokumenta su ocenile da je vreme održavanja tog sastanka posebno zabrinjavajuće, jer dolazi u trenutku kada "Rusija jača vojno prisustvo na Krimu i granicama Ukrajine".

U saopštenju se ukazuje na to da su Poveljom UN zabranjene pretnje ili upotreba sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, prenosi Tass. Potpisnice dokumenta pozivaju Rusiju da obustavi "neprijateljsku kampanju dezinformacija protiv Ukrajine", da spusti tenzije u i oko Ukrajine i da bez odlaganja povuče vojne snage i opremu koju je, kako se kaže, rasporedila u toj zemlji bez odobrenja Kijeva.

"Akcije Rusije izazivaju zabrinutost na svetskom nivou i predstavljaju kršenje međunaronog prava, uključujući Povelju UN", stoji u saopštenju.

Ovo nije prvo upozorenje upućeno Rusima. Lideri EU i ranije su već upozorili Ruse da će se suočiti sa "teškim posledicama i ogromnim troškovima" ukoliko odluči da napadne Ukrajinu, saopšteno je nakon prošlonedeljnog samita u Briselu. Istovremeno, Rusija je objavila zahteve koje je prethodno ispostavila Vašingtonu i NATO u kojima se traži da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama, kao i da povuče svoje vojne snage iz Centralne i Istočne Evrope.

Inače, tenzije između Rusije i Evrope tinjaju još od 2014. godine kada je Moskva anektirala poluostrvo Krim, ali sadašnja situacija sa Ukrajinom preti da dođe do esklalacije mnogo većih razmera. Zapadne zemlje ovog puta strahuju da bi Putin sada želeo da izvrši sveobuhvatniju invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da se proširi dalje ka Evropi. Povod za njihovu bojazan su podaci obaveštajnih službi koji kažu da se između 95 i 100.000 ruskih vojnika stacioniralo duž rusko-ukrajinske granice.

Zbog ovoga je najpre reagovao predsedik SAD-a Džo Bajden koji je imao video poziv sa Putinom, nakon njega sa ruskim predsednikom se čuo i britanski premijer Boris Džonson, a onda su počele da se nižu reakcije svetskih zvaničnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet