Fokus

Ruski ambasador u EU: Moskva ne planira invaziju na Ukrajinu

Komentari

Autor: FoNet

23/12/2021

-

08:54

Ruski ambasador u EU: Moskva ne planira invaziju na Ukrajinu
Ruski ambasador u EU: Moskva ne planira invaziju na Ukrajinu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija ne priprema vojnu invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov nakon što je Moskva pretodnih dana izazvala uznemirenje na Zapadu masovnim raspoređivanjem vojnika na svoj teritoriji u blizini granice s Ukrajinom, javlja Rojters.

U intervjuu današnjem nemačkom listu Di Velt (Die Welt) Čižov je rekao da Rusija podržava ljude koji govore ruski i sunarodnike koji žive u drugim zemljama, naglasivši kako Moskva nikada nije rekla da će za to koristiti vojna sredstva.

"Rusija ne planira napad ni na jednu zemlju. Uveravam vas da se ruske trupe trenutno ne spremaju za invaziju na Ukrajinu", rekao je Čižov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da Rusija nema prostora za povlačenje u sukobu sa Sjedinjenim Državama oko Ukrajine i da će biti prisiljena na oštar odgovor ako Zapad ne odustane od svoje "agresivne linije", podseča britanska agencija.

Podsetimo, u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Kanade, Ukrajine, Poljske i još nekoliko evropskih zemalja, kao i Evropske unije navodi se da bi moguća vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala "ogromne posledice" i izazvala bi "ozbiljan odgovor". Saopštenje je izdato nakon što je u Savetu bezbednosti na zahtev Rusije održan nezvanični sastanak prema tzv. formuli Arija, na kojem nije obavezno prisustvo svih članica.

Zemlje potpisnice dokumenta su ocenile da je vreme održavanja tog sastanka posebno zabrinjavajuće, jer dolazi u trenutku kada "Rusija jača vojno prisustvo na Krimu i granicama Ukrajine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet